Šéfové diplomacií tlačí na zrychlení mírového procesu na Donbasu

Paříž - Ministři zahraničí Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny vyzvali k co nejrychlejšímu ukončení násilností v Donbasu a k pokroku při řešení dlouhodobějších aspektů ukrajinské krize. Ministři se vyslovili pro demilitarizaci strategické východoukrajinské obce Šyrokyne a k brzkému uzavření dohody o odsunu zbraní ráže menší než 100 milimetrů z donbaské fronty.

Mezi dlouhodobější problémy ukrajinské krize zařadili ministři zahraničí řešení politické, bezpečnostní, humanitární a ekonomické situace a zejména pokrok v citlivé otázce autonomie povstaleckých zón, kterou předpokládají únorové mírové dohody z Minsku. Tato dohoda je podle zveřejněného prohlášení i nadále základem pro řešení konfliktu a pokusy zablokovat její realizaci jsou nepřípustné.

Ministři se vyslovili pro co nejrychlejší demilitarizaci obce Šyrokyne v Doněcké oblasti, která leží na linii fronty východně od azovského přístavu Mariupol. Na místo by se co nejrychleji měla dostavit mise evropských pozorovatelů a o výsledcích své kontroly by měla ministry zahraničí informovat. Obec Šyrokyne je prakticky srovnána se zemí, trvale tam podle ukrajinských zdrojů přežívá asi třicet lidí.

Obyvatelka Doněcku prohlíží trosky svého domu
Zdroj: Alexander Ermochenko/Reuters

Z fronty mají zmizet další zbraně

Účastníci úterní pařížské schůzky rovněž vyzvali znepřátelené strany, aby do pátku tohoto týdne uzavřely dohodu o stažení výzbroje ráže menší než 100 milimetrů z linie fronty. Samotný odsun by měl být proveden během několika příštích týdnů.

Únorové dohody z Minsku stanoví, že z fronty má být odsunuta vojenská výzbroj o ráži vyšší než 100 milimetrů. Ukrajinská armáda i povstalci ujišťují, že ujednání respektují, nicméně vzájemně se obviňují z opaku. O stažení zbraní nižšího kalibru se jedná už několik týdnů, dohody ale zatím dosaženo nebylo.

Ministři zahraničí se v prohlášení vyslovili pro usnadnění práce pozorovatelské skupiny Organizace pro bezpečnost na spolupráci v Evropě (OBSE), jejíž členové při plnění své mise neustále narážejí na problémy. Zdůraznili rovněž, že bojující strany by měly navázat kontakt s Mezinárodním výborem Červeného kříže v zájmu operativní distribuce humanitární pomoci.