Královnu přivítalo v Berlíně londýnské počasí

Berlín – Britská královna Alžběta II. přiletěla na čtyřdenní návštěvu Německa. Panovnici, která je v této zemi už popáté, přivítalo na berlínském letišti Tegel deštivé počasí. Trasu z letiště do centra Berlína lemovaly stovky lidí. Alžběta II. se v Německu sejde s prezidentem Gauckem i kancléřkou Merkelovou. Na programu má i návštěvu památníku v někdejším koncentračním táboře Bergen-Belsen.

Letadlo britské panovnice přistálo ve vojenské části berlínského letiště Tegel krátce před sedmou hodinou večer. Alžběta II., oblečená v modrých šatech, i její manžel princ Philip se přímo na letištní ploše pozdravili s britskými diplomaty v Berlíně. Uvítala je také čestná salva z děl a přelet vojenské stíhačky.

Královský pár odjel z letiště vozem Bentley přímo do luxusního hotelu Adlon u Braniborské brány, ve kterém budou pobývat po celou dobu své návštěvy Německa. Zatímco letištní plocha byla pro veřejnost uzavřená, před hotelem čekaly stovky lidí, aby mohly Alžbětu II. krátce spatřit. 

Alžběta II. v Berlíně
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Královna má v Německu nabitý program. Ve středu se setká s vrcholnými představiteli německé politiky, ve čtvrtek navštíví Frankfurt nad Mohanem. V pátek dopoledne budou mít Berlíňané příležitost královnu spatřit, když pozdraví veřejnost u Braniborské brány. Poté se přesune do dolnosaského Bergen-Belsenu, odkud odletí zpět do Británie.

V táboře Bergen-Belsen v březnu 1945 zahynula 15letá Anna Franková, která se stala jedním ze symbolů tragického osudu milionů lidí židovského původu, pronásledovaných a zavražděných nacisty za druhé světové války. Bergen-Belsen osvobodili právě britští vojáci a právě zde se Británie setkala s hrůzou nacistického režimu.

Královnina návštěva má v době 70. výročí konce války zdůraznit současný vzájemný respekt obou bývalých nepřátel. Její cesta má ale i politický podtext. Královna osobně nesmí vést politická jednání, proto bude v Německu během její návštěvy i britský premiér David Cameron. Hlavní téma britsko-německých jednání je nasnadě - snahy Velké Británie změnit fungování a podobu Evropské unie.

Královnu přivítala čestná salva

Čestnou salvu o 21 výstřelech předepisuje protokol. Podle jedné z tradic má tento zvyk kořeny ve 14. století, kdy lodě vplouvající do přístavu vystřelily ze svých palubních děl dvacet střel. Odpovědí jim byl jeden výstřel z přístavu, čímž docházelo k určité „akustické mírové dohodě“.

Alžběta II. byla v Německu poprvé v roce 1965 a její tehdejší návštěva byla nejdelší, trvala jedenáct dní, což nemá v rámci jejích evropských cest srovnání. Podobně dlouhé cesty podnikla pouze do zámořských oblastí. Během tohoto turné stihla i vyhlídkovou jízdu po Rýnu. Do Německa se vrátila ještě v letech 1978, 1992 a 2004.

Berlín posílil bezpečnostní opatření. Mosty přes Sprévu budou uzavřeny

V Berlíně panují zesílená bezpečnostní opatření. K nasazení je připraveno kolem tisícovky policistů. Spolkový kriminální úřad uvedl, že v souvislosti s návštěvou královny hodnotí teroristickou hrozbu v Německu stupněm dva. To znamená, že sice existuje teoretické nebezpečí útoku, nejsou ale žádné indicie, že by k němu skutečně mohlo dojít.

Kvůli návštěvě královny budou v centru německé metropole uzavřeny některé ulice. V okolí prezidentské rezidence byl už s předstihem omezen provoz, během královniny návštěvy bude oblast zcela uzavřena. Ve středu také bude zakázán vstup na mosty přes Sprévu v době, kdy má Alžběta II. v plánu projížďku lodí centrem města. Podle policie bude pro běžné občany prakticky vyloučeno spatřit zblízka královnu dřív, než v pátek vystoupí u Braniborské brány.

Německo se připravuje na příjezd Alžběty II.
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Německá veřejnost se ale přesto o návštěvu Alžběty II. zajímá, což je patrné i z rozšířeného zpravodajství německých médií. Televize se hojně věnují programu britské panovnice a zařazují do vysílání speciální pořady, v nichž odborníci na etiketu vysvětlují, jak se chovat při setkání s královnou.

Alžběta II. přiletěla do Německa (zdroj: ČT24)