Europol: Speciální tým najde a zablokuje účty radikálů na síti

Boj s Islámským státem (IS) probíhá nejen na Blízkém východě, ale také na sociálních sítích. Sledovat a blokovat účty lidí napojených na IS má nový celoevropský policejní tým. Podle nedávno zveřejněné americké studie existuje na Twitteru minimálně 46 tisíc účtů, které využívají lidé napojení na tuto militantní skupinu. Řada z nich slouží k náboru nových členů IS.

Podle Europolu odcestovalo bojovat proti IS zhruba pět tisíc občanů EU – hlavně z Francie, Británie, Belgie a Nizozemska. Europol chce v boji proti IS na síti spolupracovat s nejmenovanými mediálními společnostmi. Cílem je, aby byly účty přívrženců radikálů zablokovány do dvou hodin od chvíle, kdy byly objeveny. 

Nový policejní tým začne pracovat 1. července. Ředitel Europolu Rob Wainwright si myslí, že půjde o „účinný způsob boje s IS“. Sledovat všechny účty přívrženců skupiny je ale podle něj prakticky nemožné. „Budeme muset propojit to, co vidíme online, s naší vlastní inteligencí a tím, co s námi sdílí evropské policejní služby, a tak můžeme být konkrétnější a určit, které uživatelské účty jsou klíčové… a soustředit se na jejich zablokování,“ prohlásil Wainwright. 

Jak funguje internetová propaganda IS?

Propagandistická mašinérie IS je dítě věku internetu – je vždy online, vždy k dispozici, vždy někde sdílena. IS používá „oficiální“ účty kontrolované a provozované ze Sýrie a Iráku, ale i obrovskou síť příznivců a propagandistů ​​mimo Blízký východ. Každý tweet nebo video je mimořádně obtížné sledovat a smazat. Někteří podporovatelé IS navíc mažou a vytvářejí nové účty dřív, než je policie může dopadnout. 

Provozovatelé sociálních sítí nemají kapacity rychle reagovat – i když kritici tvrdí, že se ani nesnaží odstranit extremistické příspěvky. Otázkou tedy je, zda je možné účinně zakročit bez toho, aby se změnila povaha sociálních sítí, píše komentátor BBC. 

Na Twitteru se objeví denně až sto tisíc příspěvků s extremistickým obsahem

Podle americké organizace Brooking Institution existuje na Twitteru účtů spojených s radikály z IS až 90 tisíc. Denně na této sociální síti zveřejní islamističtí radikálové prý asi sto tisíc příspěvků. 

Twitter využívají islamisté hlavně k vyhledávání nových rekrutů, nikoli přímo k jejich najímání, tvrdí Aaron Zelin, odborník na džihádistické skupiny z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku. „Přijímací pohovory“ se podle něj uskutečňují prostřednictvím různých fór, jako je Skype, WhatsApp nebo Kik. 

Propaganda IS online
Zdroj: ČT24

Radikálové se pravidelně chlubí způsoby, jimiž se jim daří obcházet blokování účtů, upozornila Rita Katzová, která má sledování džihádistů na webu na starosti. Katzová si myslí, že blokování účtů není dost. „Je třeba přestat střílet do tmy a uvědomit si, že IS a jeho příznivci na Twitteru jsou nebezpečně přizpůsobiví – ne proto, že je baví tweetovat, ale proto, že Twitter je sám o sobě jedním z nejdůležitější nástrojů pro jejich růst a existenci,“ zdůraznila odbornice.

Sledování virtuálního prostoru ztěžuje jeho rozlehlost i zákony na ochranu osobních údajů. Stále víc poskytovatelů internetu nabízí možnost kódované komunikace, do které není možné proniknout. „Je velmi obtížné dozvědět se, co si říkají v zakódované komunikaci,“ uvedl zástupce ředitele protiteroristického oddělení FBI Michael McCaul. 

Podle expertů ale nic není nemožné. „Nástroje (pro boj na síti) existují, otázka je, jestli je daný stát schopen dát dohromady dostatečný počet odborníků. Odvolávat se na to, že je internet příliš rozsáhlý, je vždy trochu alibismus – tím spíš, pokud to říkají západní vlády, které k tomu zkrátka ty prostředky mají,“ míní Jakub Macek, odborník na sociální sítě.

Podle odborníků tvoří většinu západních rekrutů teenageři, kteří nemají zkušenosti a žádné předchozí konexe na Sýrii, Irák nebo islamisty. Tito lidé představují novou hrozbu – stále více zemí bude mít s těmito lidmi potíže po jejich návratu z Blízkého východu, upozorňuje OSN.