Šéfové diplomacií EU posvětili delší sankce. Jsou nezákonné, zlobí se Moskva

Lucemburk - Ministři zahraničí Evropské unie potvrdili prodloužení ekonomických sankcí proti Rusku do ledna 2016. Podle Kremlu jsou restrikce nezákonné, odpoví na ně podle principu vzájemnosti. Šéfové diplomacie posvětili i zahájení první fáze námořní operace proti převaděčům běženců přes Středozemní moře do Evropy. V jejím rámci budou bezpečnostní složky shromažďovat informace o pašeráckých sítích. Ve druhé fázi půjde o likvidaci prázdných lodí převaděčů – ovšem jen se souhlasem Rady bezpečnosti OSN.

Zaorálek: Proti prodloužení sankcí nebyly námitky 

Souhlas ministrů s prodloužením sankcí proti Rusku kvůli jeho roli v ukrajinské krizi byl pouhou formalitou. Už minulou středu se na něm dohodli velvyslanci členských států. „Celá věc je dohodnutá. Pokud vím, tak nebyly žádné námitky, že se prodlouží platnost sankcí až do posledního ledna příštího roku. Nebyly tam moc jiné varianty. Od prvního okamžiku jsme podporovali to, co vypadalo jako nejsnadnější cesta k dohodě,“ konstatoval Zaorálek.

Kreml avizoval, že na prodloužení restrikcí odpoví po svém. „Vždycky jsme dávali najevo, že v otázce sankcí platí princip vzájemnosti, je to základ našeho přístupu,“ podotkl ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Sankce jsou prý neodůvodněné a nezákonné. „Rusko nikdy iniciátorem podobných kroků nebylo a není ani dnes,“ poznamenal Peskov.

Zaorálek k prodloužení sankcí: Jiné varianty nebyly (zdroj: ČT24)

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv oznámil, že připravuje pro Putina žádost o šestiměsíční prodloužení ruského embarga na dovoz západního zboží. V přípravě je rovněž usnesení vlády s výčtem zboží, jež bude ruským sankcím podléhat. 

Ruská diplomacie: V Bruselu vyhrála „rusofobní lobby“
  
Na prodloužení restrikcí reagovala i ruská diplomacie, podle níž je tento akt „vítězstvím rusofobní lobby“ v Bruselu. Za projev cynismu ruské ministerstvo zahraničí označilo skutečnost, že prodloužení sankcí EU oznámila v den 74. výročí útoku nacistického Německa na Sovětský svaz.

Sankce zakazující export určitých technologií do Ruska a omezující ruský přístup na finanční trhy spustila EU loni v létě a rozšířila je počátkem září. Jejich případné uvolňování je navázáno na plnění minských dohod o příměří, které ale ani jedna ze stran konfliktu na Ukrajině nedodržuje. Pokud by EU sankce neprodloužila, skončila by jejich platnost na konci července.