Útok před parlamentem v Kábulu: Střelba a výbuchy vyhnaly poslance z lavic

Kábul - Před budovou parlamentu v afghánském Kábulu útočil sebevražedný atentátník. Další ozbrojenci pak zahájili palbu. Zásahové jednotky je po přestřelce zabily. Uvnitř parlamentu zrovna probíhalo zasedání. Někteří zákonodárci se stačili evakuovat, ostatní se schovali v suterénu. Z budovy stoupá dým. K útoku přihlásil Taliban. Podle Al-Džazíry jsou na místě desítky zraněných a pět lidí zemřelo.

Sebevražední atentátníci zaútočili na afghánský parlament v Kábulu. Podle mluvčího ministerstva vnitra Sádika Sádikkího nejdřív před vchodem do budovy aktivoval nálož ve svém voze sebevražedný útočník, poté se do objektu pokusili vtrhnout další ozbrojenci. Bezpečnostní složky je ale zatlačily zpátky.

Místní zpravodajská stanice oznámila, že došlo nejméně k šesti explozím. Na pondělním zasedání byla hojná účast, protože parlamentu měl být představen kandidát na nového šéfa obrany.

Útočníci se schovali do rozestavěné budovy přes ulici a dál střílejí. Podle Al-Džazíry je na místě pět mrtvých a řada zraněných, mezi nimi tři policisté a několik žen a dětí. Stovky jich musely být evakuovány z nedaleké školy. Podle AP se obětí útoku stala jedna žena a
desetiletá dívka.

Zpravodajka Al-Džazíry sledovala parlamentní jednání v televizi. Zrovna hovořil předseda parlamentu, když se kamera začala třást. „Slyšeli jsme dva hlasité výbuchy a lidé poblíž slyšeli střelbu,“ konstatovala reportérka.

Žádné zprávy o obětech zatím nejsou, politici byli z budovy evakuováni. Podle svědků je budova prázdná a plná kouře. Taliban se k útoku přihlásil prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida na Twitteru.

Obětí z řad civilistů neustále přibývá 

Podle únorové zprávy podpůrné mise OSN v Afghánistánu stoupl loni počet zabitých či zraněných civilistů v této zemi oproti předešlému roku o více než pětinu na 10 548. Podle Spojených národů tak byl rok 2014 v Afghánistánu vůbec nejkrvavější od roku 2009, kdy začala OSN vést bilanci obětí a zraněných. Taliban a další ozbrojenci prý měli loni na svědomí 72 procentech těchto případů. Vládní a zahraniční jednotky byly zodpovědné za 14 procent. 

Taliban zahájil v dubnu letní ofenzívu. Od té doby útočí ozbrojenci na slabě obsazená policejní kontrolní stanoviště v celé zemi. Minulý měsíc v provincii Hílmand zabili nejméně 19 policistů. Během posledních dvou dnů Taliban dobyl dva okresy v provincii Kunduz na severu země, který doposud zůstával převážně mimo dosah hnutí.

Na severu země bylo začátkem června zavražděno pět afghánských humanitárních pracovníků české organizace Člověk v tísni. Zástupce policejního náčelníka provincie Balch i úřad guvernéra provincie z útoku obvinili právě Taliban. Prezident Ašraf Ghaní útok odsoudil a označil jej za práci teroristů.

Afghánská armáda má problémy zastavit Taliban poté, co zahraniční bojové jednotky ukončily loni oficiálně v Afghánistánu svou bojovou misi.