Potomci vojevůdců si ve Waterloo po 200 letech podali ruce

Waterloo (Belgie) - V Belgii začaly hlavní vzpomínkové akce k 200. výročí bitvy u Waterloo. V místě, kde byl 18. června 1815 poražen francouzský císař Napoleon, se na dopoledním slavnostním obřadu sešli představitelé všech tehdejších bojujících zemí. Na večerním zvukovém a světelném představení nazvaném Inferno (Peklo) se u tehdejšího bitevního pole očekávají desetitisíce diváků. Nejvíc lidí ale Waterloo navštíví v pátek a sobotu, kdy zhlédnou rekonstrukce hlavních momentů bitvy. Představí je víc než pět tisíc členů klubů vojenské historie, včetně českých.

„Naším záměrem je u příležitosti tohoto dvoustého výročí vyslat vzkaz usmíření a sjednocení,“ řekl belgický premiér Charles Michel. Na obřad ve Waterloo přijeli belgický král Philippe, nizozemský král Willem-Alexander, lucemburský velkovévoda Henri a bratranec královny Alžběty II. vévoda z Kentu.

Francie vyslala jen svého velvyslance v Bruselu. To podle komentářů vyplývá z rozpolcenosti Francie ohledně hodnocení historických událostí. Se zdůvodněním, že by se to mohlo dotknout některých Francouzů, se Paříž například snažila zabránit tomu, aby Belgie k výročí Napoleonovy porážky razila pamětní eurové mince. Jen svého ambasadora, nejspíš ze solidarity s Paříží, vyslal i Berlín.

Oslavy 200. výročí bitvy u Waterloo
Zdroj: Reuters/Olivier Hoslet

„Je to škoda. Není žádný důvod se za svou historii stydět. Waterloo je začátkem legendy. Napoleon je osobnost známá po celém světě,“ řekl ke skromné francouzské účasti císařův potomek princ Charles Bonaparte. V Belgii se nyní poprvé setkal s potomky britských a pruských důstojníků, kteří Napoleona porazili. Jak uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil, nejsilnějším momentem této části vzpomínkových akcí byla chvíle, kdy si potomci Bonaparta, vévody z Wellingtonu a Viléma Oranžského podali pod památníkem bitvy ruce.

Na někdejším bitevním poli byl u příležitosti 200. výročí bitvy otevřen nový Památník 1815, který oživuje mnoho technických vymožeností, zejména animované obrazy a 3D filmy.

Autoři představení Inferno našli inspiraci v básni Pokání od francouzského spisovatele Victora Huga. Slibují působivé pyrotechnické efekty. Největší zájem lidí se ale očekává v následujících dvou dnech, kdy přes 5000 nadšenců v dobových uniformách z 52 zemí se 360 koňmi a stovkou děl předvede rekonstrukce hlavních momentů slavné bitvy. Páteční představení nazvané Francouzský útok a sobotní spektákl Odpověď spojenců připomenou střet, kdy po asi deseti hodinách zůstalo na bojišti na 45 000 padlých a zraněných. Očekává se na 200 000 diváků.

„Bude to největší rekonstrukce napoleonské éry, jaká se kdy ve světě uskutečnila,“ tvrdí Etienne Claude, který za uspořádání akcí s celkovými náklady přes deset milionů eur (přes 272 milionů Kč) odpovídá.