Žena prý chtěla dvojici najmout na vraždu manžela

Washington - Ve Spojených státech pokračuje hon na dva nebezpečné vězně odsouzené za vraždu. Policie je hledá už přes deset dní. Zaměstnankyně věznice, která jim s útěkem měla pomáhat, se prý s jejich pomocí chtěla zbavit svého manžela. S odvoláním na policejní zdroje o tom informovala agentura DPA. Žena je od pátku ve vyšetřovací vazbě.

Dva muži odsouzení za vraždy uprchli na počátku června ze zařízení s přísnou ostrahou ve městě Dannemora nedaleko kanadské hranice. 

Jednapadesátiletá Joyce Mitchellová, která ve věznici pracovala jako instruktorka v krejčovské dílně, se s osmačtyřicetiletým Richardem Mattem a čtyřiatřicetiletým Davidem Sweatem údajně spřátelila a propašovala jim do věznice nástroje potřebné k útěku.

Podle policie si u nich výměnou za to chtěla objednat vraždu svého manžela Lylea, který pracuje ve stejné věznici.

Policie Mitchellovou zadržela a obvinila už minulý pátek. Od té doby je žena ve vyšetřovací vazbě. Uprchlé vězně stále hledá kolem 600 policistů. Ve středu znovu rozšířili oblast pátrání.

Sweat si odpykával doživotní trest za vraždu zástupce šerifa v roce 2002, Matt dostal o pět let dříve trest 25 let vězení za únos svého šéfa, kterého zabil a rozporcoval. 

  • Ve státě New York, kde Dannemora leží, byli dosud uprchlí vězni většinou pochytáni do 24 hodin a žádný na svobodě nepobyl déle než tři dny. Matt a Sweat jsou na útěku už přes deset dní.