Nejezte Nutellu, zachráníte planetu, tvrdí ministryně Royalová

Paříž – K bojkotu Nutelly vyzvala spotřebitele francouzská ministryně životního prostředí Ségolene Royalová. „Přestaňte jíst Nutellu, zachraňte planetu,“ zaútočila Royalová v pondělní televizní debatě na čokoládovou pomazánku italské společnosti Ferrero, která prý používá příliš mnoho palmového oleje. Podle ministryně je tak vyvíjen tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže, což způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii.

„Masivní odlesňování přispívá rovněž ke globálnímu oteplování,“ dodala socialistická ministryně ve vládě Manuela Vallse. Firma Ferrero by podle ní měla palmový olej ve svých výrobcích nahradit surovinou šetrnější k životnímu prostředí. Ferrero odmítá výroky Royalové komentovat a pouze uvádí, že používání palmového oleje „se nevylučuje s respektem k životnímu prostředí a (místnímu) obyvatelstvu“. Společnost se prý účastní několika projektů podporujících udržitelnost pěstování olejných palem.

Palmový olej se přidává do různých potravinářských výrobků, od stolních olejů přes margaríny až po sladkosti. Kromě toho je ale přísadou do mýdel, šamponů a další kosmetiky.

Na konci roku 2012 se francouzští senátoři pokusili uvalit 300procentní daň na výrobky obsahující palmový olej. Důvodem byl údajný vliv na nárůst výskytu obezity v populaci i negativní vliv na životní prostředí. Světový fond na ochranu přírody (WWF) uvádí, že rozšiřování plantáží olejných palem vede k devastaci tropických deštných lesů, zejména v jihovýchodní Asii. Způsobuje erozi půdy, zvýšení produkce skleníkových plynů a také úhyn chráněných druhů živočichů. Produkce palmového oleje se ale významnou měrou podílí na zaměstnanosti a ekonomickém rozvoji dotčených států.

Nutella
Zdroj: Tobias Hase/ČTK/Picture Alliance