Italská policie násilím odvedla imigranty z hranic s Francií

Miláno - Italská policie násilím odvedla z přechodu Ventimiglia na hranicích s Francií desítky uprchlíků, kteří zde pátý den protestovali proti přísným kontrolám bránícím jim v cestě na sever. Podle italského ministra vnitra Angela Alfana je tato situace důkazem toho, že imigranti nechtějí zůstávat v jeho zemi, která žádá další evropské státy, aby se o část z nich postaraly.

Při zásahu, jemuž se řada uprchlíků pocházejících především ze Súdánu či Eritreje bránila, je policie naložila do autobusu Červeného kříže, který je odvezl do uprchlického tábora. Alfano dnes tuto situaci, při níž kvůli nově zavedeným kontrolám musela na hranici zasáhnout italská policie a Řím se dostal do sporu s Paříží, podle agentury AP nazval „políčkem do tváře Evropy“. Řada uprchlíků podle něho v Itálii zůstat nechce, a proto by je měly přijmout další země.

„Zatím je to problém v jižní Francii,“ řekl dopisovatel deníku Le Monde Fabrice Martin Plichta s tím, že velké problémy zatím ve velkých francouzských městech zatím nejsou. „Uprchlíci se snaží dostat do Francie všemi způsoby, dokonce i přes Alpy, kde se obnovily staré pašerácké stezky,“ dodal. O uzavření hranic zatím podle něho francouzská vláda neuvažuje.

Navzdory tomu, že Schengenská dohoda umožňuje volný pohyb osob mezi většinou zemí EU, posílila Francie v posledních dnech kontroly na hranicích s Itálií. Nepouští do země imigranty, kteří se pak vracejí do italského vnitrozemí. Až do pondělka podobný postup uplatňovalo i Rakousko.

Příliv uprchlíků do Francie
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Alfanův francouzský protějšek Bernard Cazeneuve však prohlásil, že nejde o uzavření hranic, ale o kontroly, které schengenská pravidla povolují. „Je normální, že jsou imigranti posíláni zpět do Itálie, neboť je to schengenská země, do které přijeli,“ prohlásil Cazeneuve. Itálie má kvůli neprůchodnosti hranice problémy s dalšími stovkami uprchlíků, kteří uvízli na nádražích ve snaze odjet ze země a úřady pro ně byly nuceny zřídit nouzové stanové tábory.

Problémy se nevyhly ani hranici mezi Francií a Velkou Británií. Běženci v Calais podle sdružení českých automobilových dopravců Česmad Bohemia ohrožují i české řidiče kamionů. Ilegální imigranti se podle sdružení snaží „jakýmkoliv způsobem dostat ukryti v kamionech přes kanál La Manche do Británie“. Řidiči kamionů proto už několik let nocují pouze na hlídaných parkovištích na vzdálených místech, kontrolují neporušenost návěsů, v blízkosti přístavu se snaží vůbec nezastavovat, případně spolupracují s celníky v přístavu. „Všechna tato opatření se v posledních dnech stávají nedostatečná a s rostoucím množstvím a agresivitou běženců jde již doslova o život,“ uvedl Česmad v dnešním prohlášení.

TOP 09: Omezování Schengenu by mělo vážné ekonomické následky

Podle TOP 09 by měla Evropská unie poskytovat na řešení migrační krize více prostředků. Zástupci strany se proto téma chystají otevřít příští týden na jednání frakce Evropské lidové strany. Podle nich je čtvrt procenta rozpočtu Unie na řešení problému s uprchlíky málo. Hnutí Úsvit chce kvůli krizi posílit kontroly na českých hranicích, to ale TOP 09 odmítá. „Jakékoli uzavření hranic by ohrozilo Shengenský prostor a mělo by mimořádně vážné ekonomické dopady,“ myslí si místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Vydáno pod