Murdoch končí v čele svého impéria, žezlo předá synovi

Mediální magnát Ruppert Murdoch už nebude řídit společnost 21st Century Fox. Žezlo předá svému synovi Jamesovi. Informovala o tom americká televizní stanice CNBC. Pro Murdocha mladšího je to po aféře s odposlechy telefonů celebrit a vlivných lidí návrat na výsluní. Ani Murdoch starší ale neplánuje v 84 letech odejít na odpočinek - ve firmě hodlá působit dál.

Murdoch už nepovede společnost 21st Century Fox (zdroj: ČT24)

Murdoch, který má v 21st Century Fox kontrolní podíl, zůstane výkonným předsedou správní rady Foxu. O funkci se bude nově dělit se svým dalším synem Lachlanem. Zatím ale není jasné, kdy se změny uskuteční. 

  • James Murdoch před třemi lety odešel z vedení televizní společnosti BSkyB. „Jsem si vědom, že moje role předsedy by mohla fungovat pro BSkyB jako hromosvod. Věřím, že má rezignace bude ujištěním, že zde není žádná spojitost s událostmi ve zcela jiné organizaci,“ prohlásil tehdy.

Pro Jamese je nástup do čela 21st Century Fox obrovským úspěchem. „Je to neuvěřitelný návrat. Když se vrátíme do léta 2011 a k aféře s odposlechy, všichni si byli jistí tím, že James Murdoch skončil,“ zmínil komentátor agentury Bloomberg Felix Gilette.

Společnost 21st Century Fox vznikla teprve před dvěma lety rozdělením mediálního konglomerátu News Corporation na vydavatelskou společnost stejného jména a zábavní společnost 21st Century Fox.

Společnost má téměř 1,5 miliardy předplatitelů, kterým každodenně přináší programy ve 100 jazycích. Do obřího holdingu spadají nejen filmová studia 20th Century Fox (filmy Avatar, Star Wars či Doba ledová), ale i televize Fox a rozsáhlé nadnárodní kanály v Asii (STAR TV) i Evropě (Sky).

  • Zástupci německé bundesligy a 21st Century Fox v polovině října 2013 oznámily, že uzavřely několik víceletých smluv na vysílání fotbalové bundesligy pro stovky milionů fanoušků v Evropě, Asii a Severní a Jižní Americe prostřednictvím globální sítě televizních stanic společnosti 21st Century Fox.

Společnost 21st Century Fox se loni v červnu pokoušela převzít firmu Time Warner, obchod za 80 miliard dolarů (1,6 bilionu korun) ale nevyšel, protože Time Warner odmítl jednat s vedením firmy. V červenci 2014 pak Murdochova firma oznámila, že prodá Sky Italia a Sky Deutschland společnosti BSkyB.

Ruppert Murdoch
Zdroj: ČT24/REUTERS/Jason Reed/Files

Murdoch musel v roce 2011 zastavit vydávání britského bulvárního nedělníku News of the World (NoW). List po 168 letech existence položilo postupné odhalování praktik, které redakce používala ke zjišťování informací - odposlouchávání telefonů celebrit a vlivných lidí, hackování telefonů obětí trestných činů nebo podplácení policistů. Andy Coulson, šéfredaktor listu a bývalý mluvčí britského premiéra Davida Camerona, kvůli nezákonným odposlechům skončil na rok a půl za mřížemi.    

Aféra se poprvé dostala na veřejnost v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér NoW Clive Goodman. Skandál pak s plnou silou propukl v červenci 2011, kdy se ukázalo, že NoW odposlouchával hlasovou schránku mobilu zavražděné dívky Milly Dowlerové. Řada známých osobností podala na Murdochovy listy kvůli odposlechům žaloby.