Čína odsoudila zatím nejvyššího úředníka, dostal doživotí

Peking - Na doživotí poslal soud v Číně bývalého šéfa vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchanga. V procesu za zavřenými dveřmi se zodpovídal za korupci, zneužívání pravomoci a vyzrazení státních tajemství. Bývalý vysoký funkcionář svou vinu přiznal a proti rozsudku se neodvolá. Mnozí ho označují za zatím nejvýznamnější oběť protikorupční kampaně čínského prezidenta.

Čínský prezident se zřejmě snaží posílit svou pozici tím, že odstraní své politické odpůrce. „Podle nezávislých analytiků jde v první řadě o boj o moc a vyřizování účtů mezi různými frakcemi v komunistické straně. Podle kuloárních informací se Čouovi stalo osudným, že byl proti zvolení současného vůdce Si Ťin-pchinga, a proto se stal nepohodlným,“ konstatovala zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Strana porušila nepsané pravidlo, že členové stálého výboru politbyra jsou nedotknutelní, podotkla zpravodajka. 

Jednasedmdesátiletý Čou byl zatčen v prosinci a obviněn z řady zločinů od přijímání úplatků až po vyzrazení státního tajemství. Byl rovněž vyloučen z řad vládnoucí komunistické strany. Jen několik dní po jeho zatčení hlavní deník komunistické strany Číny označil Čoua za „zrádce“ a přirovnal ho k několika odsouzeným z minulosti, kteří byli všichni popraveni. 

Li Jung-čung, zástupce ředitele, Čínský institut pro disciplinární inspekci a dohled

„Nic nedokáže snížit kredit vlády tolik jako korupce. Z politického hlediska je to ten nejhorší fenomén a z ekonomického polarizuje společnost. Bohatí bohatnou a chudí chudnou. Mezi lidmi roste nespokojenost se společností, vládou a stranou a nenávist vůči vlivným a bohatým. Harmonie, stabilita a rozvoj s růstem korupce mizí.“

Podle obžaloby Čou přijímal peníze a nemovitosti sám nebo prostřednictvím příbuzných. V rozporu se stranickou morálkou se dopouštěl nevěry s bezpočtem žen a moc směňoval za sex a peníze.

Čou Jung-kchang
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Ng Han Guan

Čou je podle agentury Reuters nejvýše postaveným čínským politikem vyšetřovaným z podílu na korupčním skandálu od nástupu komunistické strany k moci v roce 1949. Na vrcholu své kariéry měl Čou pod kontrolou policii, civilní rozvědku, polovojenskou policii i soudy a disponoval rozpočtem ve výši 2,5 bilionu korun.   

  • Rozsudek rozpoutal bouřlivou diskusi na sociálních sítích. Mnozí Číňané nemohou uvěřit, že státní moc sáhla na tak vysoce postaveného politika. Vzhledem k tomu, kolik toho ví, zasedal soud v utajení. Překvapivou zprávu se veřejnost dozvěděla nečekaně ze státních médií.

Boj s korupcí je prioritou vlády, díky které sbírá body u obyčejných Číňanů. „Na korupci narážíme pořád. Když pošlete děti do školy, musíte dát dárek. Lékařská péče vyžaduje peníze v červené obálce,“ pdootkl důchodce Süe En-čchi.

Soudy do loňska kvůli hospodářským zločinům vynesly přes sto tisíc trestů. V síti uvázly i velké ryby. „Čou Jung-kchang byl nejmocnější nebo druhý nejmocnější z prezidentových protivníků. Odstranit ho vsazením do vězení určitě vysílá zprávu všem ostatním, že Si Ťin-pching je mocný,“ podotkl politický komentátor Gordon Chang.