Bundestag musí po hackerském útoku kompletně vyměnit vnitřní síť

Berlín – Německý spolkový sněm bude muset zřejmě po květnovém hackerském útoku vyměnit svou vnitřní počítačovou síť. Televize N24 uvedla, že škody na intranetu jsou v takovém rozsahu, že je nelze opravit a současně zajistit bezpečnost sítě. Náklady vyjdou Spolkový sněm na několik desítek milionů eur.

V dubnu hackeři získali přístup k osobním údajům o poslancích a jejich asistentech. Dostali se ale i k interním materiálům jednotlivých poslaneckých klubů a většiny výborů. Podle zpravodajské televize N24 se hackerskému útoku ubránily pouze výbory zabývající se činností tajných služeb a zvláštní výbor pro vyšetření činnosti americké rozvědky NSA na území Německa. Zmíněné výbory mají totiž vzhledem k obsahu projednávaných materiálů lepší zabezpečení.  

Podle Spolkového úřadu pro bezpečnost v informační technice (BSI) jsou ale i měsíc po útoku hackerů v rámci intranetu Spolkového sněmu viry, které umožňují neznámým útočníkům, aby pronikali k tajným informacím. Vyšetřování BSI navíc ukázalo, že hackeři měli krátce přístup i ke správě celého intranetu. Z tohoto důvodu nelze vyloučit, že síť upravili pro své potřeby. Kromě vytvoření zcela nové interní sítě pro Spolkový sněm by mělo podle BSI dojít i k výměně všech dvaceti tisíc počítačů, které byly k původnímu intranetu připojeny.  

Kdo za hackerským útokem stojí, zatím není jasné. Vyšetřovatelé z něj podezřívají zahraniční tajnou službu, některé indicie podle BSI naznačují, že útok byl veden z Ruska.

Už v lednu se Spolkový sněm potýkal s hackerským útokem. Tehdy došlo k napadení jeho internetových stránek, stejně jako stránek německé kancléřky Angely Merkelové. K činu se tenkrát přihlásila proruská skupina z Ukrajiny s názvem CyberBerkut, která tímto způsobem reagovala na návštěvu ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka v Berlíně.