Povstalecký obrat dokonán: Doněck je nezávislý, řekl Zacharčenko

Vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko se distancoval od návrhů na změny v ukrajinské ústavě, které v úterý sám podepsal a odeslal evropským institucím. Součástí jeho návrhu reformy, kterou Kyjevu a separatistům ukládají únorové dohody z Minsku, bylo uznání ukrajinské svrchovanosti. V rozhovoru s ruskými novináři ale Zacharčenko deklaroval doněckou nezávislost.

„Doněcká lidová republika je podle mého osobního názoru svobodný, nezávislý stát,“ prohlásil povstalecký vůdce v rozhovoru pro ruský prokremelský bulvární portál LifeNews. „Stát, který může jednat s Ukrajinou jako rovný s rovným. Jakékoli procesy, které zde probíhají, musejí plně odpovídat duchu nezávislosti. Za to bojují moji přátelé, naši krajané, za to umírali naše ženy, děti a starci. Na krev prolitou našimi spoluobčany nelze zapomenout,“ prohlásil Zacharčenko. 

„Na vyhlášení autonomie osobně nedbám,“ řekl. „Jednání s Ukrajinou o nějaké autonomii je zcela vyloučené,“ dodal. Původní prezentovaný návrh ústavy byl přitom do značné míry průlomový právě proto, že vedoucí představitelé samozvaných lidových republik ukrajinského Donbasu deklarovali ochotu podřídit se správě Kyjeva. Povstalecké zóny na východní Ukrajině, jejichž výčet stanoví zákon, označili v návrhu za nedílnou součást ukrajinského území, byť autonomní.

Sám Zacharčenko separatistický návrh, který počítal s vytvořením vlastních bezpečnostních složek a správních orgánů neodvolatelných Kyjevem, podepsal, stejně jako šéf luhanských rebelů Igor Plotnickij. Stejně hovořili dokonce i o Krymu, který vloni na jaře anektovalo Rusko, svůj postoj však povstalci vzápětí přehodnotili. „Lidové republiky rozhodně považují Krym za součást Ruska. Nejen to: naše republiky by v ideálním případě také chtěly být součástí Ruské federace,“ napsali ve společném prohlášení zmocněnci povstalců Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo.

Vladislav Dějněgo (vlevo) a Denis Pušilin (vpravo) na letišti v Minsku
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Rozporná prohlášení donbaských vůdců nejsou novinkou. Ukrajinská média je přičítají silnému vlivu bojovných proruských radikálů, kteří nemají zájem na realizaci minských dohod a nevzdali se myšlenky na připojení Donbasu k Rusku. Mnozí jsou přesvědčeni o záměru Moskvy vytvořit na východě Ukrajiny vleklou krizi poškozující dlouhodobě prozápadní kyjevský režim.