Nacisté jí titul nedopřáli, Němka ho vybojovala ve 102 letech

Hamburk - Neuvěřitelných 77 let čekala dětská lékařka Ingeborg Syllm-Rapoportová na titul Ph.D. Nacisté Němce doktorát upřeli, protože měla zčásti židovské předky. Titul nyní udělila neonatoložce Univerzita v Hamburku. Ve 102 letech je v Německu rekordmankou.

Němka se po 77 letech dočkala doktorátu (zdroj: ČT24)

Nad historickou nespravedlností zvítězila Němka po dlouhých dekádách. Po 77 letech se dočkala titulu doktor medicíny - bez talárů, v kruhu svých blízkých a za pozornosti celého světa. „Upřímně řečeno, jsem ráda, že to mám za sebou,“ konstatovala Syllm-Rapoportová. „Pro mě osobně titul nic neznamená, cílem je vyrovnat se s historií – chtěla jsem toho být součástí,“ sdělila podle agentury AP německé televizi. 

Diplomovou práci o záškrtu u dětí napsala v roce 1937. Obhájit ji ale nesměla. K moci se totiž dostal Hitler a s ním segregace podle rasových zákonů. Její matka byla židovka a kariéra mladé lékařky tak skončila jedním razítkem nacistů – nezpůsobilá. 

Vzápětí emigrovala sama a bez peněz do Ameriky, kde vystudovala pensylvánskou Lékařskou vysokou školu pro ženy ve Philadelphii, napsal americký list The Wall Street Journal. Následně začala pracovat jako neonatoložka v nemocnici v Cincinnati, kde pak dokonce vedla pediatrické oddělení. 

Začátkem 50. let se vrátila s manželem a třemi dětmi do socialistické NDR, kde pracovala jako pediatrička. Její Alma Mater v Hamburku jí před pár lety nabídla čestný doktorát, který odmítla, protože si chtěla titul zasloužit. Do studia se pustila i přesto, že špatně vidí. „Pomáhali mi ještě dva lidé, kteří hledali informace na internetu, po telefonu mi to četli, a tak jsem se učila,“ podotkla Němka. 

Závěrečnou zkoušku před porotou profesorů po hodině složila. „Je to velmi cílevědomá, disciplinovaná a přitom skromná žena,“ pochválil ji děkan lékařské fakulty Uwe Koch-Gromus. 

Pro ni samotnou je titul především symbolem - patří všem obětem holocaustu, které svá studia už nikdy nedokončily. „Je mi smutno za všechny, kteří to nepřežili,“ říká nyní 102letá Němka, která dostala národní cenu za to, že přispěla ke snížení úmrtnosti novorozenců ve východním Německu.