Jako z věznice Shawshank: Po uprchlících pátrají ve státě New York stovky policistů

Vzali si příklad z filmu Vykoupení z věznice Shawshank, nebo se naopak sami stali námětem pro hollywoodský trhák? Stovky amerických policistů již čtvrtý den pátrají po dvojici nebezpečných uprchlíků z věznice v obci Dannemora ležící ve státě New York poblíž kanadské hranice. Ti jsou vůbec prvními vězni, kterým se podařilo utéci z oddělení s maximální ostrahou v nápravném zařízení, jež funguje od roku 1865. Policie na jejich dopadení vypsala odměnu, dvojice, která po sobě zanechala lístek s přáním hezkého dne, už ale může být v Kanadě nebo Mexiku.

Podle guvernéra Andrewa Cuoma jde o kritickou situaci pro stát, neboť oba vrazi mohou znamenat velké ohrožení pro místní obyvatele. Vyšetřovatelé podle amerických médií zjišťují, zda měli trestanci, kteří svůj útěk z věznice s nejvyšším stupněm ostrahy dlouho připravovali, mezi personálem komplice. Policie vyslýchá zaměstnankyni věznice, která oba uprchlé vězně znala a která se mohla stát jejich komplicem. A také desítky stavbařů.

Dozorci v sobotu ráno místního času zjistili, že pod přikrývkami ve dvou sousedních celách věznice Clinton Correctional Facility se místo spících odsouzenců nachází jen jejich oblečení a jiné věci. Osmačtyřicetiletý Richard Matt a čtyřiatřicetiletý David Sweat však už byli pryč. „Jsou to zabijáci… Naším prvořadým úkolem je nyní dopadnout je,“ řekl Cuomo s tím, že dvojice už mohla uniknout do Kanady či zamířit do jiného amerického státu.

Sweat si odpykával doživotní trest poté, co byl shledán vinným z vraždy zástupce šerifa v okrese Broome v roce 2002. Matt dostal trest 25 let vězení za to, že unesl a poté ubil k smrti muže v roce 1997.

Po uprchlících pátrají ve státě New York stovky policistů (zdroj: ČT24)

Stovky policistů dnes pročesávají nejen oblast v okolí věznice, ale i vzdálenější lokality této venkovské oblasti státu New York. Na silnicích jsou rozestavěny bariéry a kontrolují je ozbrojené hlídky, ve vzduchu krouží policejní vrtulníky a v terénu jsou desítky pátracích psů. Úřady za informaci vedoucí k jejich dopadení nabídly 100 000 dolarů (2,5 milionu korun). „Mohou přepadnout dům, ukradnout auto, někoho unést, mohou držet rodinu jako rukojmí, zabít ji, aby získali zbraně, auta. To jsou všechno obavy policie,“ varoval bývalý zástupce ředitele FBI Tom Fuentes.

Vyšetřovatelé zahájili výslechy zaměstnanců věznice, mezi nimiž podle Cuoma patrně dvojice měla komplice. „Byl to sofistikovaný plán. Bezpochyby potřebovali nějaký čas na jeho provedení… Nevěřím, že mohli získat potřebné vybavení bez pomoci. Určitě měli komplice,“ řekl Cuomo v rozhovoru s televizní stanicí ABC News.

Vězni si totiž pomocí elektrického nářadí vyřezali díry do stěn cel, načež se dostali ven spletí tunelů, v nichž si rovněž pomáhali nástroji. Také ke znalosti cesty šachtami podle guvernéra patrně potřebovali informace od zdroje zevnitř věznice.