Vojáky jednotky SEALs, kteří zabili bin Ládina, dohání temná minulost

Washington - Na americké hrdiny ze speciální námořní jednotky Team Six, kteří zlikvidovali Usámu bin Ládina, vyplouvá černá minulost. Temné stránky honu po teroristech odhaluje The New York Times. Vojáci podle něj za noc zabili i 25 lidí, někdy i civilisty. Někteří členové měli problémy s alkoholem i drogami, jiní ze strachu jednotku opustili. O prohřešcích svých vojáků se Amerika snaží mlčet.

Americké elitní jednotky si s sebou nesou temnou minulost (zdroj: ČT24)

Poté, co členové utajované jednotky amerického námořnictva Team Six zabili ve své době nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina, se zároveň stali hrdiny číslo jedna. Zásah uchvátil celý svět, zdaleka ale nebyl první. „Od té chvíle, co začaly operace po 11. září, počet úspěšných akcí byl ohromující. Myslím, že každý se na to díval a říkal si: Wow, takových chlápků potřebujeme víc,“ říká důstojník Rorke Denver, Navy SEALs.

Boj se stal pro vojáky rutinou, zabili i 25 lidí za noc

Team Six dostával peníze a rostl. Působil v Iráku i Afghánistánu. Nejprve šel po velitelích Talibanu, jenže pak už téměř po komkoliv, kdo měl s organizací cokoliv společného. Vojáci zabíjeli i pětadvacet lidí za jedinou noc, z boje se stala rutina. „Vytáhne to na povrch to nejhorší z vás. Také to z vás ale vytáhne to nejlepší,“ říká Britt Slabinski, bývalý člen Team Six, veterán bojů v Afghánistánu a Iráku.

Mrtví civilisté, potíže s alkoholem a drogami? O tom se nemluví

Tím nejlepším se Amerika pochlubí ráda. Když jednotka námořnictva úspěšně zachránila kapitána Richarda Phillipse v roce 2009 z rukou somálských pirátů, psalo se o tom všude. Dokonce vznikl film v hlavní roli s Tomem Hanksem. O tom nejhorším se ale nemluví. Ve stejném roce si britské velení a Afghánci stěžovali na to, že Team Six při záchranné operaci bezdůvodně zabil skupinu mladých civilistů. Americký kongres nad prohřešky hrdinů přivírá oči. Vyšetřování nepřineslo nic. „Velení zvláštních námořních bojových operací vyšetřuje samo sebe, a to je problém,“ podotkl bývalý vojenský důstojník.

S článkem o potemnělé historii amerických elitních jednotek přišel The New York Times. Jak podotýká zpravodaj ČT Martin Řezníček, „názor na elitní komanda asi jeden článek nezmění, ale může být začátkem.“

Za posledních 14 let zemřelo víc členů jednotky než za předchozí dvě desetiletí její existence. Počet operací roste, víc se chybuje, boje jsou tvrdé. Už v době, kdy se podařilo zabít Usámu bin Ládina, měli někteří členové potíže s alkoholem a drogami. „Lidi končili ze strachu. Báli se, co přijde dalšího,“ vzpomíná Eric Basu, člen SEAL v letech 1989-1997.

Přetížené jednotce klesá i loajalita. Zákaz vypouštění informací už porušilo několik členů. Robert O'Neill veřejně prohlásil, že to byl právě on, kdo zabil Usámu bin Ládina. Další muži zůstávají často pod rouškou anonymity. Tvář neukazují, chtějí ale, aby svět věděl, jak vypadá opravdový život amerických hrdinů.