Pistorius opustí vězení. Od srpna si trest bude odpykávat doma

Johannesburg - Bývalý paralympijský šampion Oscar Pistorius 21. srpna zamíří z vězení domů. Podmínečné propuštění k prvnímu možnému datu, deseti měsícům od trestu za zastřelení své přítelkyně, doporučila vězeňská služba. Tělesně postižený Pistorius si v Jihoafrické republice odpykává pětiletý trest za zabití přítelkyně Reevy Steenkampové z nedbalosti. Obvinění z úkladné vraždy byl zproštěn.

„Deset měsíců vězení za zabití jednoduše nestačí. Obáváme se, že to nevysílá správný signál a neslouží jako patřičný odrazující prostředek,“ reagovala rodina zabité modelky. Proti rozsudku pěti let za mřížemi za neúmyslné zabití se přitom rodiče modelky Reevy Steenkampové neodvolali, a to přestože žalobci původně vinili sportovce z vraždy a žádali nejmíň patnáctiletý trest.

První handicapovaný sportovec v dějinách, který na olympiádě závodil proti zdravým běžcům, ale zdaleka nemá vyhráno. Státní zástupce se proti původnímu verdiktu odvolal. Druhé kolo procesu s Oscarem Pistoriem začne v listopadu.

Události: Pistorius po deseti měsících opustí vězení (zdroj: ČT24)

Osudný Valentýn

Pistorius zastřelil Steenkampovou loni o valentýnské noci přes dveře toalety. Atlet se hájil tím, že si přítelkyni spletl se zlodějem a střílel ze strachu. Reevu prý chtěl naopak chránit. Když uviděl její tělo, prý mu to zlomilo srdce. „Vystřelil jsem, protože jsem slyšel hluk a myslel si, že na mě zaútočí,“ řekl u soudu.

Podle obžaloby jasná vražda

Obžaloba naopak sportovce vinila z toho, že na partnerku střílel úmyslně ve snaze chladnokrevně ji zastřelit. Někteří sousedi vypověděli, že slyšeli v noci křičet ženu. „Ukázalo se, že obžalovaný není schopný uznat jakoukoli odpovědnost nebo pochybení,“ prohlásil žalobce Gerrie Nel v rámci své závěrečné řeči.

Obhajoba se oháněla záchvatem úzkosti

Obhajoba dlouho tvrdila, že Pistorius před incidentem prodělal záchvat úzkosti. Lékaři ale koncem června zveřejnili posudek, podle něhož byl běžec v době činu psychicky v pořádku. Podle zprávy expertů byl Pistorius schopný si uvědomit nezákonnost svého jednání.

Emoce a zase emoce

Soud musel být několikrát přerušen, protože se Pistorius zhroutil – běžně brečel a zvracel. Pistorius byl také v září uznán vinným ze střelby na veřejnosti – došlo k ní v restauraci plné lidí. Pistorius měl podle obžaloby střílet na veřejnosti ještě v dalším případě, a to z jedoucího automobilu. V tomto bodu obžaloby ho soudkyně očistila. Zproštěn obžaloby byl i v bodě nedovoleného ozbrojování.

Jihoafrický proces století

Proces se slavným běžcem s podkolenní amputací obou nohou trval od 3. března. Živě ho vysílalo několik televizních stanic včetně speciálního kanálu, který se mu věnoval 24 hodin denně. Nad soudní budovou dokonce kroužil dron s kamerou. Proces vyvolal ohromný ohlas po celém světě, řada zahraničních médií přenášela soudní jednání živě.

Vizitka Oscara Pistoriuse

Datum a místo narození:

  • 22. listopadu 1986, Sandton

Největší úspěchy:

  • Na paralympiádách v Aténách, Pekingu a Londýně získal v bězích na 100, 200 a 400 m celkem šest zlatých, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. Od roku 2007 běhal se zdravými atlety.
  • Starty na vrcholných akcích mezi nepostiženými mu původně kvůli možné technologické výhodě mezinárodní atletická federace IAAF zakázala, Jihoafričan ale uspěl s odvoláním u sportovního arbitrážního soudu. 
  • Kvalifikací na olympijské hry v Pekingu 2008 neprošel, o čtyři roky později v Londýně ale již závodil jako první atlet s amputovanýma nohama v historii a v běhu na 400 m postoupil do semifinále. Celkově obsadil 23. místo. Mezitím jako člen jihoafrické štafety na 4x400 m přispěl k zisku stříbra na MS 2011 v Tegu. 
  • Pistorius se narodil s vrozenou vadou dolních končetin (bez lýtkových kostí), kvůli níž mu byly ve věku jednoho roku amputovány nohy pod koleny. Přezdívá se mu „Blade Runner“.
  • V únoru 2009 utrpěl vážné zranění hlavy a obličeje při pádu na lodi při projížďce na řece Vaal.