Virtuální válka s Islámským státem se rozhořela naplno

Washington - Internet představuje pro radikály z Islámského státu (IS) klíčový nástroj pro šíření propagandy, radikalizaci sympatizantů a rekrutování nových bojovníků. Americké bezpečnostní složky odhadují, že nebezpečné vzkazy píše na dva tisíce skalních stoupenců IS, celkem 50 tisíc jich je posílá dál. Dostanou se tak až ke 200 tisícům příjemců. Boj proti terorismu ve virtuálním světě přitom vůbec není snadný.

Západ bojuje proti IS také na internetu (zdroj: ČT24)

Dosah internetu umožňuje islamistům jednoduše a levně šířit propagandu. Aby předešly útokům, musejí úřady podezřelé fyzicky sledovat – tak jako Usámu Rahíma, který se podle nich chystal zaútočit každým dnem. Muž vytasil na blížící se policisty nůž. Když odmítl zbraň odhodit, agenti ho zastřelili. „Domnívali jsme se, že hrozba byla dostatečně vážná, museli jsme se k němu dostat,“ poznamenal William Evans z bostonské policie. 

Šéf CIA John Brennan o hrozbách dnešního světa  

„Hrozbu terorismu značně umocňuje dnešní propojený svět, kde událostí v jednom koutě světa můžete okamžitě podnítit reakci tisíce kilometrů daleko; a kde se může extremista připojit na internet a naučit se, jak provést útok, aniž by opustil domov. Přes všechny výhody s sebou přináší informační věk i řadu nových problémů, které mají vliv na misi CIA a jdou nad rámec boje proti terorismu.“ 

Radikalizace na internetu představuje velkou hrozbu. Extremisté tam své následovníky vytrvale vyzývají k útokům. Podle odborníků dokážou na síti stoupence naverbovat i jednoduše vycvičit. „Mohou poskytnout vše, co potřebují, aby podnikli osamělý útok,“ varoval zástupce ředitele Národního protiteroristického centra John Mulligan. 

Sledování virtuálního prostoru ztěžuje jeho rozlehlost i zákony na ochranu osobních údajů. Stále víc poskytovatelů internetu nabízí možnost kódované komunikace, do které není možné proniknout. „Je velmi obtížné dozvědět se, co si říkají v zakódované komunikaci,“ uvedl zástupce ředitele protiteroristického oddělení FBI Michael McCaul. 

Podle expertů ale nic není nemožné. „Nástroje (pro boj na síti) existují, otázka je, jestli je daný stát schopen dát dohromady dostatečný počet odborníků. Odvolávat se na to, že je internet příliš rozsáhlý, je vždy trochu alibismus – tím spíš, pokud to říkají západní vlády, které k tomu zkrátka ty prostředky mají,“ míní Jakub Macek, odborník na sociální sítě.

Propaganda IS online
Zdroj: ČT24

Jakub Macek, odborník na sociální sítě

„Zlí hoši v online prostoru jsou už asi dvě dekády používáni jako hrozba, která by měla fungovat jako páka na omezení svobody na internetu. Spíš než na radikály pohybující se na Facebooku bychom si měli dát pozor právě na to, aby tato hrozba nebyla použita k okleštění práv. Je to stejné jako ve fyzickém prostoru – vždy se hledá rovnováha mezi kontrolu těch, které považujeme za nebezpečné, a tou věcí, která stojí neuvěřitelné množství úsilí, když se zavádí a udržuje. A to je svoboda.“

Náborové kampaně IS na Západě jsou úspěšné. „Do verbování a aktivit na sociálních sítích jsou zapojeni lidé ze Západu. Podívejte se na videa, která dělají. Myslíte si, že byli vyškoleni v Sýrii a Iráku. Ti lidé byli vyškoleni na Západě,“ sdělil listu bývalý náborář Talibanu, který operoval v kanadském Torontu.  

Podle odborníků tvoří většinu západních rekrutů teenageři, kteří nemají zkušenosti a žádné předchozí konexe na Sýrii, Irák nebo islamisty. Tito lidé představují novou hrozbu – stále více zemí bude mít s těmito lidmi potíže po jejich návratu z Blízkého východu, upozorňuje OSN.