Desetitisíce lidí v ulicích Mnichova odmítají summit G7

Mnichov - „Zastavme TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství), zachraňme klima, bojujme proti chudobě,“ volalo až 40 tisíc lidí v Mnichově, kteří přišli vyjádřit nesouhlas s blížícím se summitem G7 v Bavorsku. Ve městě byly v pohotovosti tisíce policistů, průvod ale proběhl pokojně.

Podle organizátorů se k manifestaci připojilo až 40 tisíc lidí. Na mnichovském hlavním nádraží rozvinuli transparent s nápisem „Zablokujme summit G7!“. „Je to krásný, pestrý průvod. Všechno je pokojné. Je hezké to vidět,“ ocenil demonstranty mluvčí mnichovské policie Wolfgang Wenger.

Demonstrace se účastnili čelní představitelé německých opozičních Zelených Claudia Rothová a Jürgen Trittin nebo socialistické strany Levice Klaus Ernst.   

V alpském městě Garmisch-Partenkirchenu, který leží nedaleko dějiště summitu, začalo zhruba 300 lidí budovat povolené stanové městečko. Někteří z nich si stěžovali na rozsáhlé policejní kontroly. Podle mluvčího místní policie Hanse-Petera Kammerera už dorazili i levicoví extremisté. „Díky kontrolám velmi silně pociťujeme, že se tu zdržují krajně levicové osoby.“

Demonstrace proti summitu G7 v Mnichově
Zdroj: ČT24/Reuters/Michael Dalder

Úřady Německa a sousedních zemí mezitím plánují výrazná omezení ve vzdušném prostoru. Od nedělního rána do pondělního večera nebudou smět vzlétnout v prostoru od podunajského Ingolstadtu až po Brennerský průsmyk na rakousko-italských hranicích žádná soukromá letadla. Opatření se vztahuje také na paraglidingové a rogalové létání a bezpilotní stroje. 

Ochranu summitu, jehož se zúčastní například i americký prezident Barack Obama, má na starosti dohromady 19 tisíc policistů, z toho 17 tisíc v Německu a 2100 v sousedním Tyrolsku.

Vrcholná schůzka představitelů Spojených států, Kanady, Británie, Francie, Itálie, Německa a Japonska se uskuteční v neděli a v pondělí na zámku Elmau, v horách asi 15 kilometrů od Garmisch-Partenkirchenu. Přístup k zámku policie už předem uzavřela, místo konání summitu obehnala 18 kilometrů dlouhým plotem. I proto demonstranti směřují většinu protestů do Garmisch-Partenkirchenu - v neděli ale plánují protestní pochod až k uzavřené oblasti.   

Policie očekává, že se do Garmisch-Partenkirchenu kvůli summitu sjede až 50 tisíc demonstrantů. Úřady se obávají, že summit mohou provázet podobné násilné protesty, jaké propukly při otevření nové budovy Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem letos v březnu. Lidé demonstrující proti úsporným opatřením a proti globalizaci se tam střetli s policií, při potyčkách bylo zraněno přes 200 osob a škody na autech a domech dosáhly milionů eur.

Letos opět bez Ruska

Setkání nejvyspělejších zemí světa v Bruselu se loni poprvé po 17 letech odehrálo bez Ruska. Spolupráci na platformě G8 ostatní státy ukončily po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a podle vyjádření zástupců G7 zatím nenastal čas, aby se o návratu Ruska začalo jednat.