Výročí masakru na Tchien-an-men: Pietu za Peking opět obstaral Hongkong

Peking – Vylidněné náměstí, jen jedna odvážná žena, která na místo přišla s umělou růží – a vzápětí byla policií odvedena. Tak vypadalo letošní výročí demonstrací na pekingském Tchien-an-men přesně po 26 letech. Úřady ani letos nepovolily žádné vzpomínkové akce či demonstrace. Masová shromáždění s předpokládanou účastí desetitisíců lidí se tak letos konaly opět na jediném čínském území, v Hongkongu.

Před šestadvaceti lety čínské bezpečnostní síly krvavě potlačily demokratizační demonstraci na náměstí Nebeského klidu. Čínská armáda tam poslala v noci z 3. na 4. června 1989 tanky. Počet obětí Peking nikdy nezveřejnil, podle organizací pro lidská práva a svědků jich bylo od několika set po několik tisíc. 

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou nadvládu, si výročí připomíná každoročně. Letos ji provázely kontroverze kvůli sporům mezi studenty a starší generací o to, jak pokračovat v boji za demokracii. Někteří lidé chtěli letos připomenout fakt, že policisté - i když podstatně mírnějšími metodami - loni vyhnali také v Hongkongu z ulic studenty, kteří žádali plně demokratické volby. 

„Loňské demonstrace byly svým způsobem pro Hongkong malým 4. červnem,“ prohlásil jeden z organizátorů vzpomínkové akce Lee Cheuk-yan. „Neměli bychom oddělovat náš boj za demokracii od toho v pevninské Číně,“ dodal s tím, že na dnešní manifestaci ve Victoria Parku budou všudypřítomné symboly loňských hongkongských demonstrací, především pak žluté deštníky. 

Jediná pietní akce na čínském území (zdroj: ČT24)

Právě žlutými deštníky se loni bránili hongkongští studenti před zákrokem policistů, kteří na ně zaútočili pepřovým sprejem a slzným plynem, když je chtěli vypudit z ulic, jež aktivisté blokovali. 

Hongkongští aktivisté loni protestovali proti způsobu, jakým se mají na tomto území v roce 2017 konat volby. Podle reformního balíčku budou příštího správce Hongkongu poprvé volit přímo obyvatelé tohoto autonomního území. Kandidáty na budoucího správce Hongkongu ale bude muset nejprve schválit speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. V početném nominačním výboru mají přitom převahu přívrženci čínské ústřední vlády. Demonstrace v době, kdy vrcholily, přitáhly do ulic některé dny až 100 tisíc lidí.