Britské Timesy: Írán verbuje Afghánce pro Asadovu armádu

Kábul/Teherán - Írán nabízí tisíce amerických dolarů šíitským žoldákům z Afghánistánu a Pákistánu za to, že posílí syrské vládní jednotky prezidenta Bašára Asada. Informuje o tom britský list The Times s tím, že v Kábulu provádí nábor přímo íránská ambasáda; každý měsíc uděluje víza stovkám šíitských mužů.

Ve stávajícím syrském konfliktu stojí Írán dlouhodobě na straně Damašku a Asadovu režimu poskytuje nejvíce zbraní, bojovníků a financí. Íránští náboráři se v Afghánistánu podle Timesů zaměřují hlavně na komunitu Hazárů, šíitskou menšinu, která v zemi čelí dlouhodobému pronásledování. V Kábulu se má nejvíce rekrutovat v šíitských madrasách, v komunitních centrech či na univerzitě financované Íránem. Nábor probíhá například i ve městě Herát poblíž íránské hranice.

K narukování do řad Asadových vojáků, kteří bojují s umírněnou opozicí a sunnitskými radikály z Islámského státu, vede afghánské šíity víra i řešení vlastní nezaměstnanosti, žold se pohybuje řádově v tisících dolarech. Nábor se uskutečňuje i v sousedním Pákistánu, kde je každému bojovníkovi nabídnuto 3000 dolarů (přes 70 000 Kč).

V samotném Íránu žijí nelegálně asi dva miliony Afghánců - někteří z rekrutů byli údajně k účasti v bojích dotlačeni, pohrozili jim deportací, jestliže do Sýrie neodjedou. Na straně Asadova režimu by pak nyní mělo bojovat již na 5000 Afghánců a Pákistánců. Snaží se zvýšit morálku vládních vojsk, jež od začátku roku utrpěla sérii porážek, při kterých režim přišel o významná území. Velitelé syrských povstalců tvrdí, že se jejich zajatci či oběťmi bojů stává čím dál tím více afghánských či pákistánských bojovníků. Někteří z nich, zadržení v květnu na jihu Sýrie, říkají, že byli součástí jednotky tvořené 600 Afghánci.

Asadovi bojovníci tančí afghánské tance

Íránská média informovala o prvních pohřbech těchto bojovníků na konci roku 2014. Od té doby jich prý v Sýrii podle rebelů významně přibylo a během květnové ofenzivy severně od Dará čelili povstalci podle svých velitelů většinou jen Afgháncům.

„Za poslední čtyři měsíce jsme potkávali 80 procent milic tvořených zahraničními bojovníky a jen 20 procent syrských vojáků,“ uvedl mluvčí rebelů z jihu země. „Zadrželi jsme devět Afghánců a viděli jsme mnoho mrtvých těl, poznali jsme jejich tváře. Říkali, že dostali 5000 dolarů (asi 120 000 Kč), aby šli bojovat. Pocházejí z Teheránu. Prý jim řekli, že buď odjedou bojovat, nebo je pošlou zpátky do Afghánistánu. Neměli žádný pořádný výcvik. Byli prostě poslaní na smrt.“

Na videozáznamu, který nedávno zveřejnili syrští rebelové z Idlibu, jsou vidět čtyři vězni s jasnými rysy šíitských Hazárů z Afghánistánu. Jeden mladistvý mluvící afghánským jazykem darí říká, že se dobrovolně přihlásil na obranu šíitské svatyně v Damašku, která je zasvěcena vnučce proroka Mohameda a pro šíity je klíčovým místem.

Jiný videozáznam pořízený povstalci, který se objevil v tureckých médiích, zase ukazuje bojovníky v syrských armádních uniformách, kteří poslouchají afghánskou hudbu a mluví paštským jazykem, který je v Afghánistánu dominantní. Rovněž tancují tance typické pro jižní Afghánistán. 

Syrští vojáci
Zdroj: EPA/SANA/ISIFA

Nebezpečný vzkaz Saúdským Arabům

Íránská vláda se rovněž snaží afghánské šíity nenápadně pobízet k tomu, aby odešli bojovat. Íránská televizní stanice napojená na Revoluční gardy například vysílala pořad, ve kterém ukazovala afghánské bojovníky v Sýrii. Vychvalovala přitom jednoho z velitelů pocházejících z Afghánistánu, který byl údajně zabit na začátku letošního roku na jihu Sýrie. Jeden liberální íránský deník zase uvedl, že íránský parlament uvažuje o změně zákona, aby právo na občanství získali i cizinci, kteří chtějí bojovat v Sýrii.

Analytici varovali, že čím dál tím větší zapojení náboženských bojovníků z celého regionu do konfliktu v Sýrii s sebou přináší velké nebezpečí. „Oblast má již nyní dlouholeté problémy se sektářstvím, za podpory Íránu tak vzniká ještě větší krize,“ říká Toby Dodge, odborník na Blízký východ z Londýnské ekonomické školy (LSE).

Podle Phillipa Smythe z univerzity v Marylandu je nábor v Afghánistánu a Pákistánu vzkazem íránskému nepříteli v regionu - Saúdské Arábii. „Neplyne z toho nic dobrého,“ uvedl. Rekruti často získávají výcvik, mají bojové zkušenosti a mohou se vracet zpět, což v tomto regionu způsobí další problémy, dodal.