Obama: Netanjahu ohrožuje důvěryhodnost Izraele

Jeruzalém – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu klade příliš mnoho podmínek pro diplomatická jednání o palestinské státnosti a ohrožuje tak důvěryhodnost Izraele. V rozhovoru, který v plném znění odvysílala izraelská televize, to řekl americký prezident Barack Obama.

Podle prezidenta Netanjahu vznáší „tolik námitek a podmínek, že jejich splnění není v dohledné budoucnosti reálné“. „Je zde nebezpečí, že Izrael ztratí důvěryhodnost,“ řekl prezident.

Izraelsko-palestinské mírové rozhovory jsou nyní přerušeny. Netanjahu v minulém kole vznesl požadavek, aby Palestinci uznali Izrael jako stát Židů, což palestinská strana odmítla. Těsně před březnovými volbami prohlásil, že stane-li se znovu premiérem, Palestina nevznikne. Po volbách se za tento výrok omluvil. Koncem května pak uvedl, že by chtěl rozhovory obnovit a vyjednat hranice bloků židovských osad na západním břehu Jordánu, protože tyto osady podle něj stejně zůstanou součástí Izraele.

Obama pohrozil, že USA nemusejí v Radě bezpečnosti OSN vetovat chystaný francouzský návrh, aby byla otázka palestinské státnosti převedena na půdu RB. USA dosud zastávaly stanovisko, že o Palestině musejí rozhodnout v bilaterálním jednání Palestinci s Izraelci.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zdroj: Dan Balilty/ČTK/AP

Obama reagoval v březnu velmi jasně na Netanjahuovo předvolební prohlášení o Palestině, když řekl, že to může ovlivnit americkou zahraniční politiku. „Buďme konkrétní. Dosud jsme v Radě bezpečnosti odvraceli evropské návrhy, protože jsme tvrdili, že se musejí dohodnout hlavně obě zúčastněné strany. Ale není-li naděje na mírový proces, jestliže v něj nikdo nevěří, pak je těžké argumentovat proti těm, kdo kritizují výstavbu v osadách, a těm, které znepokojuje současná situace. Pro mne je stále těžší žádat je, aby byli trpěliví,“ řekl k situaci Obama nyní.

K otázce svých osobních vztahů s Netanjahuem, o nichž se tvrdí, že jsou napjaté, řekl: „Není pochyb, že pocházíme z odlišné politické tradice a jsme odlišně orientováni. Neznepokojují mne ale tolik neshody s premiérem Netanjahuem jako izraelská politika, jejímž jediným motivem je strach. Vede to ke ztrátě hodnot, které bývaly základem tohoto národa.“

  • Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu, v Pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě a jednání o hranicích osad považují za legalizaci sídlišť, jež považují oni i svět za nelegální.

Americký ministr zahraničí John Kerry se v roce 2013 postaral o obnovu mírových rozhovorů, které ale loni v dubnu skončily neúspěchem. Izrael z rozhovorů vystoupil kvůli tomu, že se Palestinci dohodli sestavit společnou vládu s radikálním Hamasem, v jehož programu je boj proti Izraeli. Izraelci odmítli vyjednávat s vládou, jejíž součástí jsou teroristé. Tato palestinská vláda má ale do svého vzniku potíže a nepanuje v ní shoda.