Fotil se s uťatými hlavami. A jeho rodina poslala islamistům miliony

New York – Zhruba 400 milionů korun poslala islamistům na Blízkém východě zřejmě firma spojená s Australanem Khaledem Sharroufem, který na několika fotografiích pózuje s uťatými hlavami syrských vojáků. OSN to uvedla ve zprávě o zahraničních bojovnících v řadách islámských teroristů, kdy počet cizinců odhaduje na zhruba 25 tisíc z více než stovky zemí světa.

„Převod peněz spojený s firmou, kterou vlastní sestra a švagr australského teroristického bojovníka Khaleda Sharroufa, byl ukončen,“ píše se ve zprávě OSN, kterou organizace zveřejnila v úterý. „Je zde podezření, že firma poslala až 20 milionů (australských) dolarů k financování terorismu do zemí sousedících s oblastí konfliktu,“ uvádí Spojené národy. Podle informací, které se objevily v médiích, by měla být ale částka nižší než oněch 20 milionů.

Na Sharroufa a dalšího australského občana vydala Austrálie v loňském roce zatykač, právě kvůli jejich zapojení do řad Islámského státu v Sýrii. Stalo se tak poté, co se objevily fotografie, na kterých tito muži drží uťaté hlavy syrských vojáků. Nicméně Sharrouf byl v Austrálii odsouzen z teroristického spiknutí už v roce 2005. Po pěti letech, kdy vyšel z vězení, mu bylo zakázáno odjet ze země. Sharrouf ale na pas svého bratra Austrálii stejně opustil.

S uťatou hlavou syrského vojáka byl loni v létě vyfocen i Sharroufův sedmiletý syn, což údajně jeho otec okomentoval slovy: „To je můj kluk.“

Podle nedávných informací se prý manželka Khaleda Sharroufa pokouší i s dětmi vrátit zpět do Austrálie

Peníze pro IS? Ropa, výkupné i dary

Analytici a západní vládní úředníci uvádějí, že Islámský stát financuje své operace prostřednictvím prodeje ropy, kterou těží na zabraných územích. Další peníze ale získává i z prodeje historických artefaktů a uměleckých děl, z vydírání a výkupného nebo právě od soukromých dárců.

Ve zprávě se vedle toho píše i o přinejmenším 25 tisících cizinců z více než stovky zemí světa, kteří bojují v různých organizacích navázaných na Al-Káidu. Zhruba 20 až 22 tisíc zahraničních bojovníků je pak aktivních v samotném syrsko-iráckém konfliktu, kde už Islámský stát ovládá velké území.

Rada bezpečnosti má v plánu další diskusi o problému zahraničních bojovníků na Blízkém východě v pátek.