Amnesty International: Hamas mučil a zabíjel Palestince

Gaza - Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) obvinila radikální palestinské hnutí Hamas z únosů, mučení a zabíjení Palestinců. Hamas je měl podezřívat ze spolupráce s Izraelem nebo opozicí. K vraždám prý docházelo během loňské letní války s Izraelem. Podle AI lze některé z těchto činů označit za válečné zločiny.

AI: Hamas během letní války 2014 vraždil Palestince (zdroj: ČT24)

Podle AI bylo během konfliktu zastřeleno dvacet tři Palestinců a další desítky jich Hamas, který vládne v Pásmu Gazy, zadržel a mučil. Šlo buď o politické odpůrce hnutí, například ze strany Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, nebo o Palestince, kteří byli obviněni ze spolupráce s židovským státem.

Amnesty International

„Hamas využíval během výslechů mučení a to s cílem vynutit si přiznání. Svědectví naznačují, že oběti mučili za pomoci obušků, rukojetí zbraní, hadic nebo drátů.“

Konkrétně organizace zmínila například brutální incident, ke kterému mělo dojít v Gaze loni 22. srpna. „V jednom z nejvíce šokujících incidentů bylo šest mužů veřejně popraveno silami Hamásu před mešitou Umarí… před stovkami diváků, včetně dětí,“ uvedla organizace. Hamas oznámil, že tito muži byli údajní kolaboranti, které „revoluční soudy“ odsoudily k smrti. Odsouzení byli prý vyvlečeni ke zdi, kde byl každý zastřelen ranou do hlavy, a poté zasypáni dalšími střelami.

Podle Hamasu je zpráva zpolitizovaná. „Tvrdí, že těch 23 citovaných smrtí skutečně proběhlo, nicméně mělo jít o údajné informátory izraelské tajné služby, kteří byli zlynčováni lidmi, kteří přišli o své blízké během izraelského bombardování,“ uvedl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

  • Philip Luther, ředitel programu Střední východ a Severní Afrika (AI): "Je naprosto otřesné, že zatímco izraelské síly masivně zabíjely lidi v Gaze, Hamas využil příležitosti, aby nemilosrdně vyrovnal skóre tím, že uskutečnil sérii vražd. Místo požadování spravedlnosti vedení Hamasu nepřetržitě podporuje tyto otřesné zločiny proti bezmocným jednotlivcům. Tím, že to nezastaví, vláčí spravedlnost bahnem, když přehlíží tyto hrůzy."

Padesátidenní letní válka si loni vyžádala život 73 obyvatel Izraele, z toho 67 vojáků a šesti civilistů, a více než 2100 Palestinců, z toho téměř 1500 civilistů.

Boje v Gaze
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Napětí opět roste

Z Gazy směrem do Izraele včera znovu letěla nejméně jedna raketa - dopadla nedaleko města Ašdod. Bez souhlasu Hamasu ji měli vystřelit radikálové z Islámského džihádu v Gaze.

Izraelská odveta na sebe nenechala dlouho čekat. „Bombardování v blízkosti zásobníků, které obsahují obrovské množství odpadní vody, mohlo znamenat velké nebezpečí,“ podotkl Ezze Eldín Al-Dahmon, zástupce městské rady Bajt Lahíja.

Izraelské letectvo si přitom za své čtyři terče vybralo otevřené nebo evakuované oblasti. A nálety Hamasu předem ohlásilo.