Čtrnáctiletý školák půjde do vězení za plán bombového útoku ve Vídni

Vídeň - V rakouské metropoli uznal soud vinným čtrnáctiletého studenta tureckého původu, kterému byl prokázán záměr vyhodit do vzduchu vídeňské nádraží Westbahnhof. Teroristický čin chtěl spáchat loni v říjnu, již předtím byl údajně v kontaktu s přívrženci militantních organizací Islámský stát a Al-Káida. Po provedení útoku plánoval Mertkan G. rozšířit řady bojovníků IS na syrské půdě.

Podle mluvčí prokuratury Michaely Obenausové našli policisté u studenta mnoho fotografií a videozáznamů vražd, poprav a mučení, kterého se na zajatcích dopouštějí ozbrojenci Islámského státu. Ti měli podle nepotvrzených zpráv nabídnout mladíkovi částku 25 000 eur jako odměnu za případnou realizaci bombového útoku.

Plány školáka, jemuž bude zakrátko 15 let, byly zmařeny díky upozornění speciální školy, kterou chlapec narozený v Istanbulu navštěvoval. Jeho radikalizace byla nápadná škole i matce. Své plány pak prozradil při výslechu u kontrarozvědky.

Mladík si už pět měsíců odseděl ve vazbě, takže podle dnešního rozsudku by měl za mřížemi strávit ještě tři měsíce. Vzhledem k věku mu hrozilo nanejvýš pětileté vězení.

Právě s ohledem na nízký věk obžalovaného se proces konal s vyloučením veřejnosti. Obhajoba se vzdala práva na odvolání a státní zastupitelství si vzalo tři dny na rozmyšlenou. Rozsudek tudíž ještě není pravomocný. V Rakousku existuje trestní odpovědnost od 14 let.

Plánovaný útok měl směřovat na nádraží Westbahnhof (zdroj: ČT24)

Není to první případ, kdy se směrem k rakouské mládeži úspěšně ujala džihádistická propaganda. Na podzim 2014 se objevily zprávy o dvou nezletilých Rakušankách bosenského původu, které nechaly rodičům dopis na rozloučenou, v němž napsaly, že odjely sloužit Alláhovi, pro kterého i zemřou.

Marie Woodhamsová, spolupracovnice ČT v Rakousku: „Přestože (odsouzený) žije v Rakousku už osm let, chtěl se připojit k džihádistům v Sýrii a ještě předtím měl v úmyslu zaútočit na vídeňské nádraží Westbahnhof. Na internetu si dokonce stáhl návod na výrobu náloží. Čili toto všechno je varující a na všeobecné náladě či náklonnosti Rakušanů k uprchlíkům to určitě nepřidá.“

Osvobozujícím rozsudkem vyvrcholil také proces s šestnáctiletou dívkou, která byla rovněž podezřelá ze záměru připojit se k Islámskému státu a tím se podílet na teroristickém spolčení. Soud ale podle APA nenašel důkazy pro to, že by dívka vědomě podporovala cíle IS. Totéž platí také o jejím o dva roky starším příteli, který s ní už byl podle islámského práva zasnouben.