Budu nadstranický prezident, slíbil Duda při vítězné procházce Varšavou

Varšava – Nově zvolený polský prezident Andrzej Duda oznámil, že vystoupí ze strany Právo a spravedlnost (PiS), za kterou vyhrál nedělní prezidentské volby. Duda přišel ráno mezi obyvatele Varšavy, přijímal gratulace a s řadou lidí se vyfotil. Po sečtení hlasů ve více než 90 procentech volebních obvodů má přes 52 procent hlasů, zatímco dosavadní prezident Bronislaw Komorowski necelých 48. Komorowski uznal porážku už v neděli večer.

Dosavadní konzervativní europoslanec Duda prohlásil, že řady opoziční strany PiS, kterou vede někdejší premiér Jaroslaw Kaczyński, opustí ještě před nástupem do prezidentské funkce. „Je to přirozené. Pokud jste prezidentem, neměli byste být členem žádné strany,“ prohlásil Duda před jednou z Varšavských stanic metra. Podle serveru Gazeta Wyborcza se s ním zastavovali především mladí lidé a zajímali se, co nový prezident podnikne pro to, aby Poláci hromadně neodcházeli do zahraničí.

Živá voda pro Jaroslawa Kaczyńského?

Bez ohledu na Dudovu deklarovanou nadstranickost může podle analytiků jeho triumf pomoci opoziční formaci PiS k vítězství v podzimních parlamentních volbách a návratu Kaczyńského do premiérské funkce.

Po sečtení 46 obvodů z celkových 51 má Duda podle údajů státní volební komise 52,5 procenta hlasů, kdežto pro jeho soupeře hlasovalo 47,5 procenta voličů, kteří přišli k nedělním volbám. Konečné výsledky oznámí komise v 18:00.

Komorowski, který vzešel z vládní Občanské platformy, sice ovládl některá velká města jako Poznaň, Lódž či Gdaňsk, Duda však dominoval ve venkovských oblastech, když získal většinu obvodů například v Malopolském, Mazovském či Podkarpatském vojvodství.

Selfie s prezidentem
Zdroj: Pawel Kopczynski/Reuters

Zahraniční tisk: Vztahy Varšavy a Bruselu poněkud ochladnou

Podle německého listu Süddeutsche Zeitung čeká Polsko po Dudově vítězství období politické nejistoty a země by mohla zamířit doprava. Podle listu stojí za Dudou šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński, což bude znamenat ochladnutí vztahu Polska k Bruselu, dlouhodobě vstřícného díky více než sedmi letům vlády liberální proevropské Občanské platformy (PO), které dosavadní prezident Bronislaw Komorowski vycházel vstříc. „Jeho strana vedená Kaczyńským často vystupuje proti Bruselu a domáhá se větší suverenity,“ píše komentátor německého deníku, podle něhož se může zahraničněpolitické směřování země ještě více pootočit, pokud říjnové parlamentní volby vyhraje PiS.

Duda prý zaujal voliče populistickými a drahými sliby, jejichž financování však nevyjasnil. Mezi ně podle listu patřilo například navrhované snížení věku pro odchod do důchodu, které před třemi lety zvýšila vláda Občanské platformy. Populismem prý čpělo i Dudou slibované „získání kontroly“ nad bankami, které zčásti ovládají zahraniční společnosti.

Ruský prezident Vladimir Putin byl jedním z prvních zahraničních státníků, kteří gratulovali Dudovi ke zvolení. Putin podle Kremlu popřál Dudovi úspěchy v práci hlavy státu a vyjádřil přesvědčení, že „budování konstruktivních vztahů Ruska a Polska, založených na principech skutečného dobrého sousedství a vzájemného respektování zájmů, by přispělo k upevnění bezpečnosti a stability v Evropě“.

Ruský list Kommersant v reakci na výsledek voleb přesto konstatoval, že se „udrží napětí ve vztazích mezi Moskvou a Varšavou“.  Od konzervativního europoslance prý nelze očekávat, že by „zmírnil kritickou rétoriku“ na adresu Kremlu, která byla dlouhodobě slyšet z varšavského prezidentského paláce. Polsko vystupuje jako přední evropský kritik ruského počínání na východě Ukrajiny a je zastáncem co nejtvrdších protiruských sankcí.

Duda přijímá gratulace od obyvatel Varšavy
Zdroj: Pawel Kopczynski/Reuters

Vizitka Andrzeje Dudy

(42 let; člen strany Právo a spravedlnost)

  • Europoslanec a někdejší spolupracovník prezidenta Lecha Kaczyňského.
  • Vystudovaný právník začal se stranou Právo a spravedlnost (PiS) spolupracovat v roce 2005 jako první poradce jejího poslaneckého klubu. To mu o rok později pomohlo získat post ve vedení ministerstva spravedlnosti a pak i členství ve Státním tribunálu, tedy soudním orgánu, který řeší obvinění osob zastávajících nejvyšší státní funkce.
  • Počátkem roku 2008 nastoupil Duda jako náměstek do kanceláře tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyňského. Funkci zastával až do tragické smrti hlavy státu v dubnu 2010. Před pěti lety Duda neúspěšně kandidoval na primátora Krakova.
  • V roce 2011 byl zvolen poslancem a na podzim 2013 se stal tiskovým mluvčím PiS. Obě funkce zastával do loňského zvolení poslancem Evropského parlamentu.