Vlastenecký zákon nemá nástupce, zmírnění odposlechů Senát odmítl

Washington – Americký Senát neschválil zákon omezující pravomoci Národní bezpečnostní agentury (NSA). Návrh se týkal zejména programu odposlechů a sběru dat z internetové a telefonické komunikace a úspěšně prošel dolní komorou Kongresu. Zákon měl být nástupcem série zákonů, které měly kořeny u Vlasteneckého zákona (Patriot Act) schváleného po teroristických útocích v roce 2001.

Po 11. září 2001 se ukázalo, že jednou z hlavních příčin, proč teroristické útoky uspěly, byla rivalita a neschopnost spolupráce tajných služeb. Změnu symbolizoval Vlastenecký zákon, který rozšířil pravomoci amerických tajných služeb. V posledních letech ale vycházelo najevo, jak daleko zacházely. Prezident Barack Obama proto přišel s předpisem označovaným jako Zákon o svobodě (Freedom Act), který by omezil zejména odposlechy prováděné NSA. Platit měl od počátku června, kdy vyprší časově omezená platnost nástupce Vlasteneckého zákona schváleného v roce 2011. V Senátu se ale nenalezlo dost hlasů ani pro nový předpis, ale ani pro prodloužení platnosti původního.

K prosazení kteréhokoli návrhu bylo nutných 60 hlasů, ovšem Zákon o svobodě podpořilo 57 senátorů a prodloužení platnosti Vlasteneckého zákona 54 senátorů. Sněmovnou reprezentantů přitom původně navrhovaný zákon prošel hladce a podpořilo ho 388 kongresmanů, proti jich bylo jen 88. Proti návrhu prezidenta Obamy podporovaného demokratickými senátory či republikánským prezidentským kandidátem Randem Paulem se v Senátu postavil vůdce republikánské většiny Mitch McConnell spolu s dalšími významnými republikány. Ti však prosazovali zachování stávajících pravidel.

Americký Senát zablokoval zákon omezující pravomoci NSA (zdroj: ČT24)

Nová úprava měla výrazně omezit možnosti tajných služeb shromažďovat údaje o komunikaci Američanů. Dosavadní rozsah sledování vyšel najevo díky bývalému bezpečnostnímu expertovi NSA Edwardu Snowdenovi. Zákon o svobodě měl masový sběr dat zastavit a umožnit pouze jednotlivé sledování komunikace lidí, kteří budou splňovat mnohem přesněji vymezené podmínky než dnes.

Protože tajným službám hrozí, že se ocitnou v legislativním vakuu, vedení Senátu se dohodlo, že si zákonodárci o den zkrátí nadcházející prázdniny. Vrátí se do práce již 31. května, aby zvážili, jak vypršení platnosti zákona zabránit.