IS připravil Asada o poslední syrsko-irácký hraniční přechod

Damašek - Islámský stát utužuje kontrolu nad dobytým územím - ovládl i poslední syrsko-irácký hraniční přechod al-Tanf dosud kontrolovaný Asadovým režimem. Píše to server BBC News. Washington mezitím poprvé přiznal civilní oběti náletů. Porazit islamisty prý nebude lehké. Radikálové už kontrolují víc než polovinu území Sýrie i provincie v sousedním Iráku, kde dál tlačí na jednotky bránící v jejich postupu k Bagdádu.

Ztráta posledního syrsko-iráckého hraničního přechodu znamená pro Asadovu vládu další ránu. Zisk al-Tanfu totiž umožní radikálům propojit dobytá území na východě a v centrální Sýrii s těmi, jež drží v západní irácké provincii Anbar. 

Expert: Strategie islamistů spočívá ve výbojích na hranici chalífátu

Dosud islamisté bojovali hlavně na severu Sýrie, s opozičníky v oblasti Idlíbu, s Kurdy kolem Kobani. Jejich postup na západ odřízl od Damašku dvě elitní brigády. Asadův záměr udržet posádky v různých částech Sýrie se tak hroutí. Vláda v této chvíli kontroluje Damašek a území připomínající předválečný alávitský stát. „Strategie islamistů spočívá ve výbojích na hranici chalífátu. Všichni musejí vědět, že jsou ve hře,“ konstatoval analytik Ben Barry z Mezinárodního institutu pro strategická studia.

Už ve čtvrtek se islamistům podařilo dobýt historické město Palmýra, které je na seznamu UNESCO. Část soch se památkářům podařilo odvézt ještě před příchodem IS, panují ale obavy, co se stane se zbytkem starověkých památek. OSN je navíc znepokojeno zprávami o tom, že syrské síly bránily civilistům opustit město. Organizace je  prý „hluboce znepokojena“ situací těch, kteří zůstávají v oblasti, kde dochází k hromadným popravám. 

Boje u Palmýry
Zdroj: ČT24/Reuters/Stringer

Česko-libanonský publicista Hassan Ezzedine tvrdí, že islamisté chtějí dokázat, že mohou být stále více krutí. „Potřebují, aby o nich svět věděl. Má to také určitou vojenskou hodnotu. Ale nemůžu být optimistou – zkušenosti z uplynulých měsíců ukazují, že tito teroristé umí být bezohlední a mohou zničit takové skvosty, jako je Palmýra,“ podotkl Ezzedine.

Palmýra byla jednou z bašt syrského režimu. „Bývalý syrský režim tam měl nechvalně proslulou věznici, kde věznil různé odpůrce režimu,“ poznamenal publicista. Palmýra se nachází pouhých 200 kilometrů od Damašku a poblíž jsou ropná pole.

Celkem radikálové ovládají asi 95 tisíc kilometrů čtverečních, což je polovina syrského území. Exilová Syrská observatoř pro lidská práva ale uvedla, že jde většinou o řídce obydlené oblasti. Islamisté v současné době dominují provinciím Deir Al Zour a Rakká a mají značný vliv v Hasaká, Aleppu, Homsu či Hamá. 

Černá vlajka zavlála nad dalším iráckým městem 

V Iráku se dál bojuje v provincii Anbar – zejména v okolí města Ramádí, které IS dobyl v neděli. IS se podle všeho zmocnil i města Husajba aš-Šarkíja, jež leží mezi Ramádí a Fallúdžou, kterou IS kontroluje už přes rok. „Vláda nám nepřišla na pomoc. Naši muži se bili do posledního náboje a několik z nich přišlo o život,“ řekl šajch Rafí Fahdaví.  

Podle Fahdavího se IS obsazením Husajby dostal blíž k vojenské základně Habbaníja, kterou stále brání vládní vojska. „Je to kritická situace, ozbrojenci jsou pět kilometrů od Habbaníje, která je nyní ve velkém nebezpečí,“ prohlásil Fahdaví. Obranná linie armády se teď nachází ve vzdálenosti asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. 

Pavel Novotný, redaktor ČT:

„Irácká armáda nemá dost lidí, dokonce se objevila zpráva, že 7 tisíc nejlepších bojovníků vycvičených Američany nebylo v těchto bitvách nasazeno. Navíc má velmi špatnou morálku. Je to armáda vedená šíitskými kádry a se sunnity v sunnitské části Iráku se jí nechce bojovat. I to vede k tomu, že zatímco irácká armáda se stahuje, nahrazují ji šíitské milice podporované vládou – jinými slovy irácká armáda v tuto chvíli zklamala.“

Ztráta Ramádí? To se nepovedlo, uznal Obama

Washington označil ztrátu Ramádí za „taktický nezdar“ koaličních sil. Prezident Barack Obama si ale stojí za tvrzením, že IS spojence neporáží. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest pak poznamenal, že problém IS se „nevyřeší přes noc“.

Islamisté také stále drží Mosul, neboť plánovaná ofenziva na jeho osvobození ani nezačala. Bagdádu se naopak nedávno podařilo dobýt zpět jedno z větších měst - Tikrít.

Slabou iráckou armádu nahrazují vládní šíitské milice, kterých se ale sunnité obávají. Rozpad Iráku tak pokračuje. Tamní vicepremiér varoval, že boj s islamisty už není „místní záležitost“, a vyzval mezinárodní společenství, aby jednalo. „Celý svět bude čelit tomuto nebezpečí, pokud nevznikne jasná strategie pro boj s Islámským státem,“ uvedl. 

Washington přiznal civilní oběti 

Americká armáda nyní poprvé přiznala, že během leteckých úderů v Sýrii zemřeli civilisté. Podle Pentagonu byly loni počátkem listopadu při americkém náletu pravděpodobně zabity dvě malé děti.  

Incident se stal u syrského města Harím při leteckém útoku Američanů na oddíl bojovníků napojených na teroristickou síť Al-Káida. Při bombardování byly další dvě osoby zraněny. Vyšetřování Pentagonu údajně ukázalo, že americké velení nemělo žádné informace o tom, že v místě útoku jsou děti.

Hraniční přechod al-Tanf: