Jsi v zemi nelegálně? Zabavíme ti mzdu, navrhuje Británie

Londýn - V rámci tažení proti nelegální migraci bude moci britská policie zabavovat mzdu přistěhovalcům, kteří v zemi pobývají bez příslušného povolení. Vyplývá to z připravovaného zákona o imigraci, na kterém pracuje vláda konzervativního premiéra Davida Camerona. Podle ministerského předsedy je zapotřebí zamezit všemu, co podněcuje cizince, aby se do Británie stěhovali.

V současné době jsou postihu vystaveny především firmy, které nelegální přistěhovalce zaměstnávají. Nyní jim hrozí pokuta až 20 000 liber (skoro 765 000 Kč). Přistěhovalci, kteří mají povolení k pobytu, ale pracují nelegálně, mohou být odsouzeni až k šestiměsíčnímu vězení, případně k pokutě. To se ale netýká těch, kteří se do země dostali nezákonně nebo jim povolení k pobytu vypršelo.

Připravovaný zákon proto podle deníku The Independent předpokládá, že nelegální práce bude nově považována za kriminální čin. Cílem je zkomplikovat nelegální pobyt v Británii. Cameronův kabinet chce návrh představit příští týden ve středu u příležitosti začátku nového parlamentního roku.

Celkový počet lidí nově přichozích do Británie loni činil 318 000 (jde o „čistý“ nárůst, tedy rozdíl mezi těmi, kdo přišli a kdo odešli), což je jen 2000 pod dosavadním rekordem a nárůst o 109 tisíc oproti roku 2013. Do země loni přišlo 641 tisíc imigrantů: 268 tisíc ze zemí EU (nárůst o 67 tisíc) a 290 tisíc mimo země EU (nárůst o 42 tisíc). Cameron přitom před volbami v roce 2010 sliboval, že počet imigrantů sníží do roku 2015 na sto tisíc.

Cameron chce rázně snížit počet imigrantů (zdroj: ČT24)

Cameron zdůraznil, že omezení přístupu k britskému sociálnímu systému pro přistěhovalce ze zemí Evropské unie představuje nepřekročitelnou mez v jednání o reformě unijních pravidel. Občané ze zemí EU mají podle jeho představ čekat čtyři roky, než budou mít přístup ke štědrým sociálním dávkám. Británie chce mít také možnost vyhostit po půl roce ty unijní imigranty, kteří neúspěšně hledají práci.

Před odletem na summit Východního partnerství (program spolupráce Evropské unie se šesti státy z postsovětského prostoru - Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou) připomněl Cameron své odhodlání vyjednat v EU zpřísnění imigračních podmínek v oblasti sociální pomoci. Už v Rize chce začít s neformálními rozhovory o této otázce. „Změny v sociálním zabezpečení, aby se zastavilo přistěhovalectví z EU, budou zásadním požadavkem při mém opětovném vyjednávání,“ řekl.