Severoirské usmíření pokračuje. Charles se sešel s bývalým předákem IRA

Dublin - Britský princ Charles zahájil na Irské národní univerzitě v hrabství Galway svou čtyřdenní návštěvu Irska a při této příležitosti se coby první člen britské královské rodiny setkal s lídrem severoirské republikánské strany Sinn Féin Gerrym Adamsem. Setkání podle agentury AFP představuje další etapu v mírovém procesu mezi Spojeným královstvím a Irskou republikou ohledně někdejšího desítky let trvajícího konfliktu v Severním Irsku.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si od roku 1969 vyžádalo 3500 mrtvých. Ukončila jej až Velkopáteční dohoda z dubna 1998, která položila základ pro usmíření obou znepřátelených stran a vedla k dělbě jejich moci při správě Severního Irska. „Debatovali jsme nad tím, jak celý proces posunout dopředu, zejména směrem ke konkrétním lidem, kteří v konfliktu trpěli. Bylo to velmi důležité setkání,“ uvedl po jednání Gerry Adams, jenž je od roku 1983 šéfem Sinn Féin, v minulosti považované za politické křídlo Irské republikánské armády (IRA).

Z toho důvodu je Adams pro jedny mírotvůrce, který usměrnil násilnosti republikánů bojujících za sjednocení Irska a po třiceti letech vyjednal s Londýnem klid zbraní; pro druhé je to naopak nenáviděný muž, který vraždy s podpisem IRA veřejně obhajoval. Sám Adams své někdejší napojení na IRA vytrvale odmítá.

Princ Charles navštívil vesnici Mullaghmore (zdroj: ČT24)

Charles: Irsko je jedinečnou a magickou zemí

Z úst následníka britského trůnu zazněla na adresu hostitelské země samá slova chvály. Charles při své historicky třetí návštěvě Irska označil „zelený ostrov“ za místo vyznačující se jedinečností a magickým kouzlem. „Vždy jsem ohromen irskou laskavostí a entuziasmem. Jen jsem již trochu starý na to, abych byl schopen se naučit kroky některého z irských národních tanců,“ zavtipkoval korunní princ, jehož doprovází na cestě choť Camilla.

Ve středu spolu navštíví mj. Mullaghmore, tedy místo, kde IRA v roce 1979 zavraždila Charlesova prastrýce, lorda Louise Mountbattena.

Martin McGuinness a královna Alžběta II.
Zdroj: ČT24/ISIFA

Sinn Féin je nejstarší irskou politickou stranou, jejíž vznik se datuje do roku 1905. Od založení je jejím hlavním cílem ukončení britské vlády nad irským ostrovem, k čemuž chce dospět mírovými prostředky a skrze dialog s Londýnem i ulsterskými unionisty - v souladu s principy Velkopáteční dohody. Strana je zastoupena jak v irském, tak i v severoirském parlamentu, křesla v britské Dolní sněmovně (z letošních voleb jich má čtyři) však tradičně neobsazuje. Tři reprezentanty má v Evropském parlamentu, kde je součástí frakce „Evropské sjednocené levice a severské zelené levice“.

Svůj euroskeptický postoj strana v poslední době přehodnocuje. V otázce britského referenda o setrvání v Evropské unii požaduje oddělený plebiscit pro Severní Irsko s tím, že v případě vysloveného „NE“ s odchodem z EU (při současném anglickém „ANO“) by Severní Irsko zůstalo členem evropské sedmadvacítky. „Odchod z EU by byl ekonomickou katastrofou pro celý irský ostrov, zejména pro jeho severní část,“ uvedl před nedávnem místopředseda severoirské vlády a člen vedení Sinn Féin Martin McGuinness.