Kdo protestuje, je komplicem pučistů, vyhrožuje vláda v Burundi

Bujumbura – Za komplice generálů, kteří se minulý týden neúspěšně pokusili ve východoafrickém Burundi o puč, budou prý považováni všichni demonstranti proti prezidentovi. Oznámilo to ministerstvo zahraničí poté, co v ulicích Bujumbury stovky lidí znovu protestovaly proti hlavě státu. Při střetech zahynul jeden člověk, počet mrtvých se tak od začátku nepokojů před třemi týdny vyšplhal už na více než dvě desítky.

Nepokoje v Burundi začaly poté, co prezident Pierre Nkurunziza oznámil záměr potřetí kandidovat ve volbách hlavy státu, což mnozí považují za protiústavní. Minulou středu se jeho odpůrci pokusili o státní převrat, armáda ale nynější vládní systém podpořila a vůdci pučistů se vzdali. Zatčeno bylo 18 osob spojených s pučem, kromě hlavní postavy generálmajora Godefroida Niyombareho mimo jiné i někdejší ministr obrany a čtyři další generálové. Všichni už v sobotu stanuli před soudem, kde si vyslechli obvinění z pokusu o destabilizaci státních institucí.

Situace v Burundi zůstává napjatá, v ulicích metropole hlídkují vojáci. Čtyři dny po pokusu o puč prezident odvolal hned tři klíčové členy vlády - ministra obrany Pontiena Gaciyubwengeho, ministra zahraničí Laurenta Kavakureho a ministryni obchodu Marii Nizigiyimanaovou. Novým ministrem obrany prezident jmenoval Emmanuela Ntahonvukiyeho, prvního civilistu na tomto postu za posledních 50 let. Tento bývalý předseda protikorupčního soudu je apolitický. Novým ministrem zahraničí bude odnynějška dosavadní velvyslanec Burundi při Africké unii Alain Aimé Nyamitwe. Prezidentský úřad neuvedl důvody pro obměnu kabinetu, ale například Gaciyubwenge po propuknutí protestů před více než třemi týdny zdůrazňoval neutralitu armády. Kromě toho dával najevo, že odmítá třetí funkční období pro Nkurunzizu. Kavakure pak byl podle expertů zbaven funkce proto, že se mu nepodařilo získat pro prezidenta podporu u mezinárodního společenství. Noví ministři jsou považováni za loajální prezidentovy podporovatele.

Vojáci v ulicích Bujumbury
Zdroj: Goran Tomaševič/Reuters

Kvůli nepokojům už ze země podle OSN uprchlo více než 105 000 lidí. Keňa Burundi vyzvala, aby prezidentské volby plánované na 26. června odložilo, a dalo tak prostor pro zklidnění situace. Protesty v hlavním městě ale i po neúspěšném převratu pokračují a proti demonstrantům nově zasahovala armáda, která až donedávna působila spíše v jakési zprostředkovatelské roli mezi protestujícími a policií.

Nkurunziza poprvé stanul v čele desetimilionového Burundi v roce 2005 po skončení 12 let trvající občanské války, která stála život asi 300 000 lidí. Znovu byl zvolen o pět let později. Třetí kandidaturou podle svých příznivců ústavu neporušuje: První pětiletý mandát se prý nepočítá, protože tehdy hlavu státu vybrali zákonodárci, nikoli přímo voliči.