Sir Nicholas Winton oslavil 106. narozeniny s rodinou

Sir Nicholas Winton, který před lety zachránil několik set československých židovských dětí před nacisty, oslavil 106. narozeniny. Navzdory vysokému věku se stále těší relativně dobrému zdraví. „Otec je v pořádku, ale slábne. I tak se ale těší, že na své narozeniny přivítá doma nejbližší rodinu a několik přátel,“ uvedla jeho dcera Barbara Wintonová.

Sir Winton oslavil 106. narozeniny (zdroj: ČT24)

Dcera dále prohlásila, že otec již není „v poslední době bohužel příliš aktivní“ a nemůže moc cestovat. Svůj čas tak tráví hraním bridže nebo přijímá přátele; mezi nimi jsou i zachráněné děti, které díky němu odcestovaly z rodné země a podařilo se jim tak vyhnout nacistickému vyvražďování. Přicházejí ho ale pozdravit i potomci zachráněných, kteří se o něm dozvěděli až později.

  • „Doufám, že bude mít skvělou narozeninovou oslavu. Myslím, že je to velký muž. Je skvělé s ním mluvit. Pořád je intelektuálně velmi bystrý. Fyzicky už není tak mobilní. Ovšem na muže, kterému je 106, je ve fantasticky dobré formě,“ pronesl Alfred Dubs, který patří k zachráněným.

Sir Nicholas žije v Maidenheadu ve Velké Británii. O rok dřív oslavil narozeniny na českém velvyslanectví v Londýně, kde se oslavy zúčastnily desítky lidí, včetně asi desítky jeho „dětí“. Loni mu navíc prezident Miloš Zeman udělil Řád bílého lva.

Winton zorganizoval těsně před druhou světovou válkou převoz 669 především židovských dětí z protektorátu Čechy a Morava do Británie. Zajišťoval zvláštní vlaky, zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách.

Barbara Wintonová napsala o životě svého otce knihu, která vyšla i česky pod titulem Není-li to nemožné. V předmluvě uvedla, že pro otce „to bylo v jeho životě krátké období, ale klíčové pro ty, které zachránil“. Narážela na to, že Winton strávil v Praze před válkou jen několik týdnů. Podle ní je po celém světě asi šest tisíc lidí - zachráněných a jejich potomků - kteří jejímu otci vděčí za život.