Internet v komunistickém Vietnamu táhne. Nezávislí autoři ale trpí

Mezinárodní organizace kritizují komunistický Vietnam za porušování lidských práv. Odhady počtu politických vězňů mluví až o čtyřech stovkách. K silně perzekvovaným patří nezávislí novináři a bloggeři, kteří se stávají obětí nejen soudních procesů, ale i fyzických útoků neznámých pachatelů. České televizi se podařilo natočit s některými rozhovor přímo v Ho Či Minově městě.

Nezávislý novinář a zakladatel Asociace nezávislých novinářů ve Vietnamu Pham Chi Dung poukazuje na míru korupce v zemi a vyzývá ke změně režimu. Vietnamská komunistická strana ustálila v roce 1975 politiku jedné strany a od té doby se jí drží. K mocenské praxi patří porušování lidských práv včetně svobody tisku, vyznání i shromažďování, stěžuje si Dung, kterého permanentně hlídají dva policisté. Za své aktvity strávil několik měsíců ve vězení a přišel o pas.

„Ve Vietnamu existuje opozice, ale není příliš silná, protože opozičníků není mnoho. Možná 400 až 500 demokratů,“ přibližuje. Lidé ve Vietnamu kvůli kontrole médií stále častěji hledají informace na sociálních sítích, které méně podléhají propagandě. Citlivé stránky režim blokuje. Autoři píšící o korupci, policejním násilí a právech dělníků jsou nejpronásledovanější skupinou. Při posledním zátahu jich policie zatkla 29. Organizace na ochranu práv registrují až 400 vězňů svědomí.

Aktivisté a nezávislí bloggeři bývají pronásledováni na základě neurčitě formulovaného zákona o podvratné činnosti. „Lidé, kteří upozorňují na negativní aspekty společnosti, jsou pod nátlakem. Dochází k mnoha případům napadení a útoků nebo obtěžování. Často jsou zbiti, nebo dokonce uvězněni,“ říká bloggerka Nguyen Hoang Vi. Za pravdu jí dává zpráva Human Rights Watch za rok 2014.

Vietnamští disidenti čelí zlovůli soudů i policie (zdroj: ČT24)

V té se píše, že ve srovnání s rokem 2013 vzrostl počet zadržených bloggerů a „zhoršila se forma a způsoby jejich obtěžování a zastrašování“. Režim využívá zákonů k represím autonomních autorů, například v únoru 2014 podle zprávy policie zatkla tři vietnamské aktivisty na cestě za jejich kolegou. Bylo jim dáno za vinu, že způsobili dopravní zácpu. V srpnu 2014 byli obviněni z narušení veřejného pořádku dle čl. 245 trestního zákoníku a dostali od dvou do tří let vězení.

Na policejních stanicích dochází k bití, a dokonce i smrti lidí, zadržených kvůli maličkostem. Dokonce i cenzurovaná státní média často publikovala zprávy o zneužívání policejních pravomocí, píše se ve zprávě. Aktivisté se také stávají terčem útoků neznámých pachatelů, které vyšetřovatelé nakonec nikdy nevypátrají.