Týmy pátrající po MH370 hlásí nález vraku. Ovšem lodního

Sydney - Tým pátrající v Indickém oceánu po letadle společnosti Malaysia Airlines, které před více než rokem beze stopy zmizelo i s 239 lidmi na palubě, nečekaně našel na dně trosky neznámého plavidla. Údajně se jedná o nákladní loď z 19. století. Pátrací tým označil nález za fascinující, přesto převládá zklamání ze stále neúspěšného pátrání po letadle.

Let MH370 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizel z obrazovek radarů v noci na 8. března loňského roku. Předpokládá se, že se zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží poté, co se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci zatím nepodařilo objevit žádné trosky. Podle malajsijských úřadů neštěstí nikdo nepřežil.

Peter Foley, který stojí v čele pátracího týmu, označil nález za „fascinující“. „Není to ovšem to, co jsme hledali,“ dodal. Objev nicméně podle něj dokazuje, že pokud by pohřešované letadlo skutečně bylo na mořském dně v prohledávané oblasti, jeho tým by ho dokázal najít.

Úřady hned od počátku upozorňovaly, že se nejedná o hledané letadlo, přesto byla ale na místo spuštěna podmořská kamera, aby nález blíže prozkoumala. Na záběrech je patrná kotva lodi a také hromádky čehosi, co vypadá jako uhlí.

Pátrači našli místo MH370 vrak nákladní lodě
Zdroj: ČT24/Profimedia/AFP/FUGRO/ATSB

Pátrací týmy se v současnosti soustřeďují na oblast o rozloze 60 000 kilometrů čtverečních, která se nachází západně od pobřeží Austrálie. Vrak lodi byl objeven pomocí sonaru, který zachytil shluk objektů téměř čtyři kilometry pod mořskou hladinou. „Jsme samozřejmě zklamáni, že to není ono letadlo. Ukazuje to však, že systémy, lidé a zařízení zapojení do pátrání fungují dobře. Ukazuje to, že pokud se v prohledávané oblasti trosky letadla nacházejí, najdeme je,“ konstatoval Foley.

„Jedná se o vrak nákladní lodi z 19. století,“ prohlásil archeolog Michael McCarthy ze Západoaustralského námořního muzea. „Známe hodně příběhů o potopení lodí uprostřed plavby v Indickém oceánu a je těžké určit, o kterou by mohlo jít.“

Podle McCarthyho se o objevené plavidlo bude sotva někdo dál zajímat, protože na snímcích není zřetelný žádný konkrétní náklad. „Vzhledem k tomu, že je to docela obyčejný typ nákladní lodi z 19. století bez zřetelných pozůstatků nákladu, pochybuji, že by byl někdo ochoten vynaložit potřebné obrovské množství peněz, aby se k plavidlu potopil,“ řekl McCarthy.