Ve vyhladovělém Jemenu se na pět dní přestane střílet a bombardovat

Saná - V Jemenu vstoupilo v platnost pětidenní humanitární příměří, s příslušným návrhem Saúdské Arábie souhlasili šíitští povstalci. Dočasný klid zbraní má zajistit podmínky pro obnovení zásobování obyvatel a poskytnutí alespoň základní pomoci. Problémy s dodávkami humanitární pomoci už zalarmovaly OSN, která posílá lodě s palivem a dalšími potřebami. Dodávky posílá také Červený kříž i Lékaři bez hranic.

Rijád v jemenském konfliktu podporuje vládu prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, který do Saúdské Arábie uprchl. Koalice zemí vedená sunnitskou Saúdskou Arábií zahájila 26. března nálety, když šíitští povstalci začali ohrožovat přístav Aden. V dubnu intenzitu leteckých úderů zmírnila. Šíitské povstalce považuje sousední království za vykonavatele vůle Íránu, odkud se jim dostává podpory.

Teherán příměří uvítal. „Podporujeme každé příměří nebo zastavení palby. Musí být nejen dočasné, ale neprodleně musí následovat dialog vlád všech zúčastněných zemí,“ prohlásil íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Maroko, které se také zapojilo do náletů, od pondělka pohřešuje letadlo F-16. Šíité našli jeho trosky v odlehlé provincii Saada a tvrdí, že stroj sestřelili.

Kvůli tíživé situaci v Jemenu si telefonoval saudskoarabský král Salmán s Barackem Obamou. Shodli se na nutnosti okamžitého zlepšení humanitární situace v zemi a hovořili také o čtvrtečním summitu amerických a arabských lídrů v Camp Davidu. Salmán se stejně jako mnozí další ze schůzky omluvil s tím, že bude raději dohlížet na jemenské příměří.

Ještě několik hodin před zahájením příměří ale v Jemenu pokračovaly boje. Letadla arabské koalice bombardovala u metropole Saná vojenskou základnu využívanou jednotkami, které podporují šíitské povstalce. Nálety na šíity jsou hlášeny také z jihojemenského Adenu, kde proti šíitům bojují místní ozbrojené skupiny. Palba v Saná utichla krátce před příjezdem nového zmocněnce OSN pro Jemen, Mauritánce Ismáíla šajcha Ahmada. Od svého jmenování koncem dubna je v Jemenu poprvé.

Organizace Human Rights Watch oznámila, že šíité ve stále větší míře do bojů zapojují děti. Cvičí je k boji a používají je také jako kurýry a stráže. Organizace vyzvala všechny bojující strany, aby okamžitě přestaly děti využívat, a to i v případě, že se hlásí samy. Podle jemenských zdrojů verbují šíité v hlavním městě i patnáctileté chlapce a posílají je do severní provincie Saada, kde jsou boje velmi intenzivní. Od konce března přišlo v Jemenu o život podle tamních zdrojů přes 1000 lidí.

Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) odsoudila „vážné poškození“ památek, ke kterému dochází během útoků v Jemenu. „Vyzýváme všechny strany, aby kulturní dědictví v tomto konfliktu vynechaly,“ uvedla šéfka UNESCO Irina Bokovová. Jak dodala, při bombardování bylo zničeno množství historických budov zejména v Saná.

Staré město jemenské metropole bylo svými památkami proslulé, nachází se zde více než 100 mešit, 14 budov s tradičními lázněmi a přes 6000 budov postavených před 11. stoletím. Na seznam světového dědictví UNESCO bylo přidáno v roce 1986.