Castro u papeže: Poděkoval za pomoc při sbližování Kuby a USA

Vatikán – Přestože jsou nedělní audience u papeže Františka vzácné, v případě kubánského prezidenta Raúla Castra udělal výjimku. Kubánský politik na soukromé audienci papeži poděkoval za pomoc Vatikánu při sbližování Kuby a USA.

Setkání papeže Františka s Raúlem Castrem trvalo hodinu. Znalci to označují za velkorysou dobu na vatikánské poměry. Konverzace byla plynulá, jelikož se hovořilo španělsky bez tlumočníků. Když setkání skončilo, Castro sdělil novinářům, že papeži poděkoval za pomoc při diplomatických jednáních, která vedla k opětovnému sblížení Spojených států amerických a Kuby.

Vatikán se v loňském roce podílel na tajných rozhovorech, které v prosinci vedly k uvolnění americko-kubánských vztahů. Do rozhovorů byl papež osobně zapojen, Vatikán přijal loni v říjnu delegace obou stran. František by nyní měl na Kubu zavítat v září před cestou do USA.

Medaile se světcem

Castrovi teď papež udělil také medaili svatého Martina z Tours, který je oblíbeným svatým v Latinské Americe a je znám legendou o plášti, o nějž se rozdělil se žebrákem.

Papež František se po rozhovoru s Castrem objevil v dobré náladě a zažertoval směrem k novinářům, když okomentoval termín setkání s předním kubánským představitelem. „Pokazil jsem vám neděli,“ řekl František. Nedělní audience jsou ve Vatikánu mimořádně vzácná. Castro ale o toto datum požádal a papež udělal výjimku.

Castro se u papeže stavoval při návratu z oslav 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě. Naposledy byl v Římě v roce 1997 jako ministr obrany ve vládě svého bratra Fidela a připravoval tehdy historickou návštěvu Kuby Jana Pavla II.