Německo děkuje sousedním zemím za usmíření

Berlín - Předseda německého parlamentu Norbert Lammert poděkoval sousedním státům za to, že byly po válce ochotny se s jeho zemí usmířit. Řekl to na zvláštním zasedání Spolkového sněmu při příležitosti 70. výročí konce druhé světové války v Evropě. Porážku nacismu si připomínají téměř všechny evropské země: Dopolední ceremonie pod Vítězným obloukem v Paříži se účastnil i americký ministr zahraničí John Kerry.

Lammert také poděkoval těm, kdo ukončili vládu nacistického teroru; zapomínat se podle něj nesmí ale ani na neúspěšné pokusy statečných Němců o odboj. Respekt prý nicméně patří Rudé armádě a západním spojencům, kteří v boji proti nacistickému Německu utrpěli nepředstavitelné ztráty. „Dnes si připomínáme miliony obětí bezprecedentního ničivého tažení proti jiným státům a národům, proti Slovanům, proti evropským židům,“ řekl Lammert.

Schůze Spolkového sněmu se zúčastnil i prezident Joachim Gauck, který později uctil památku padlých sovětských vojáků na hřbitově v braniborském Lebusu. „Klaním se před jejich utrpením a před utrpením a výkonem těch, kteří bojovali proti hitlerovskému Německu a kteří Německo osvobodili,“ řekl Gauck na místě, kde bylo pohřbeno více než 4800 vojáků Rudé armády.

Ve Francii se hlavní oslavy odehrávají v Paříži. Dopoledne se tam prezident Francois Hollande v doprovodu amerického ministra zahraničí Johna Kerryho poklonili u hrobu neznámého vojína pod Vítězným obloukem. Hollande označil vítězství z 8. května 1945 za vítězství ideálu nad totalitní ideologií. Další vzpomínkové akce se uskuteční také u sochy generála Charlese de Gaulla, který za války stál v čele exilové vlády.

Povolební Británie (více o britských volbách čtěte zde) si porážku nacismu připomene odpoledne dvěma minutami ticha. V USA nejsou plánovány žádné velké vzpomínkové ceremonie, chystán je pouze přelet historických letadel nad Washingtonem. USA oslaví definitivní konec války až v září u příležitosti výročí kapitulace Japonského císařství.

Již v noci na dnešek se vrcholní evropští představitelé včetně českého prezidenta Miloše Zemana sešli na gdaňském poloostrově Westerplatte, kde v září 1939 při německém útoku na Polsko padly první výstřely druhé světové války. Noční ceremonii byl přítomen i generální tajemník Pan Ki-mun - více čtěte zde.

Ukrajinské oslavy zastiňuje válka na východě země

Na Ukrajině oslavy začnou až večer, kdy vystoupí s projevem prezident Petro Porošenko. Už během dne ale z úst ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka zazněla kritika Ruska, které obvinil ze „zločinné politiky“. Jaceňuk také Moskvě vyčetl, že dává hlavní zásluhu za vítězství nad nacismem jen Rusům a že nyní vede v Donbasu válku proti sousední Ukrajině.

Prezident Petro Porošenko na dnešním slavnostním zasedání parlamentu v Kyjevě k 70. výročí vítězství nad fašismem mimo jiné řekl, že motivy války na Donbasu a druhé světové války byly stejné: posunutí hranic, imperiální ambice, hrubé porušení mezinárodních práv a jakoby boj za práva lidí mluvících stejným jazykem.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko promlouvá k válečným veteránům druhé světové války
Zdroj: ČTK/NurPhoto/Sergii Kharchenko

V souvislosti s konfliktem na východě Ukrajiny, kde část území kontrolují proruští separatisté, premiér Jaceňuk vyjádřil pevnou víru ve vítězství nad povstalci navzdory podpoře, kterou dostávají z Ruska. „Svou vlast jsme uhájili tehdy (ve druhé světové válce) a svou zemi uhájíme i nyní. Zvítězili jsme tehdy a vyhrajeme i teď,“ prohlásil. Jaceňuk ve svém proslovu řekl, že vítězství nad nacionálním socialismem ukrajinskému lidu žádnou svobodu nepřineslo. „Ukrajina se stejně jako celá východní Evropa dostala pod “sovětskou okupaci a totalitu", zdůraznil. 

Ukrajina vůbec poprvé slaví konec druhé světové války společně s dalšími zeměmi 8. května, oslavy vítězství nad hitlerovským Německem ale budou pokračovat i 9. května, kdy si výročí připomíná Rusko. Moskva oficiálně připisuje vítězství sovětskému lidu bez rozlišování podílu jednotlivých národů.