Polská předvolební kampaň se mění ve válku slov

Varšava - V Polsku vrcholí kampaň před nedělními prezidentskými volbami. Jasným favoritem zůstává dosavadní prezident Bronislaw Komorowski. Útoky jeho hlavního rivala, pravicového kandidáta Andrzeje Dudy, ale nabírají na síle. Předvolební kampaň se tak mění ve válku slov.

Polská prezidentská kampaň je čím dál ostřejší. Úřadující prezident se kvůli tomu dokonce odmítl zúčastnit velké předvolební debaty. „Deset protikandidátů se hodinu strefuje do prezidenta. Mají každý maximálně 5 minut. To podle mě nevytváří prostor pro hlubší výměnu názorů,“ podotkl Komorowski.  

Prezident ví, že má navrch. Poslední průzkumy mu dávají přes 40 procent hlasů. Ostatní kandidáti na něj dost ztrácejí. Jejich přehlížení v předvolebních debatách ale budí emoce.  „Účast v takové debatě je výrazem úcty k voličům, aby měli pocit, že si mohli svobodně vybrat,“ míní Duda. 

Bronislav Komorowski
Zdroj: ČT24

Hádky mezi polskou vládou a pravicovou opozicí provázejí i předvolební setkání. „Jasně, že potřebujeme stabilitu a odpovědnost. Ne ty vaše křiky a pomluvy,“ prohlásila jedna Polka. „Náš průmysl je zničený. Záměrně. Hloupě,“ zlobil se jiný Polák. 

Komorowski má vítězství v nedělních volbách pravděpodobně jisté. Otázkou zůstává, zda to zvládne v prvním nebo až ve druhém kole. Sjednotit rozhádané Polsko se mu ale zatím nedaří.

Kandidát na prezidenta Andrzej Duda (Právo a spravedlnost)
Zdroj: Alik Keplicz/ČTK/AP