Muži, kteří sází stromy - kvůli ochraně vesnice i přírody

Chebej (Čína) – Jeden nevidomý, druhý bezruký: Navzdory svému postižení se dvojice Číňanů nejenže vzájemně doplňuje, ale už deset let sází stromky v provincii Chebej v centrální Číně. To vše v zemi, kde postižení nemají na růžích ustláno. Dojemný příběh znevýhodněných lidí, kteří přesto chtějí řešit problémy Číny, už inspiruje i jejich okolí.

Ťia Chaj-sia a Jia Wen-čchi kromě vůle a vytrvalosti potřebují ke své práci málo. S kladivem a ocelovou tyčí vyrážejí každé ráno na zhruba osmihektarový pozemek, který jim vláda pronajímá. Jejich cílem je v oblasti vysázet co nejvíce stromů tak, aby uchránili svou vesnici před záplavami a pomohli životnímu prostředí.

Starší z obou mužů, čtyřiapadesátý Chaj-sia, byl od narození částečně slepý kvůli kataraktu. V roce 2000 přestal úplně vidět v momentě, kdy jeho pravé oko při práci v továrně zasáhl úlomek kamene. Jeho kolega a blízký přítel Wen-čchi má amputované obě ruce od tří let, kdy se silně popálil o spadlý drát elektrického vedení.

Navzdory nepřízni osudu chtějí chránit svou vesnici i přírodu. „Jsme sice fyzicky postižení, ale mentálně zdraví. A máme takový velký sen - zanechat alespoň pás zeleně našim dětem,“ řekl Chaj-sia. Jeho kolega Wen-čchi nyní čeká na operaci, která by mu mohla alespoň částečně zrak vrátit.

Vesničané z okolí jim dlouho nevěřili, nyní si je ale nezdolné a upřímné úsilí obou mužů získalo. Dnes jim sousedé ochotně opravují nářadí i pomáhají. Wen-čchi čeká na operaci, která by mu mohla alespoň částečně zrak vrátit. I když se to podaří, svého přítele prý nehodlá opustit a bude s ním dál sázet stromy.

Dvojice hendikepovaných přes deset let sází stromy (zdroj: ČT24)