Obnova mozaik „po turecku“. Z cenných děl jsou karikatury

Ankara - Turecká média žijí bizarním případem – jeden z řemeslníků nahlásil zpackané restaurátorské práce na římských mozaikách. Ze zobrazených postav se staly v podstatě karikatury. Ankara už zahájila vyšetřování. Podobný případ se udál před třemi lety ve Španělsku. Postarší věřící tehdy upravila malbu Ecce Homo (Ejhle člověk) od Elíase Garcíi Martíneze a z Ježíše udělala opici.

Na podivné výsledky restaurátorů poukázal místní řemeslník. Jedná se o deset mozaik umístěných v archeologickém muzeu Hatay v jižním Turecku. Mehmet Daskapan se o tom poprvé zmínil už v únoru, velká turecká média se ale incidentu „chytla“ až nyní.  

„Cenná díla z římského období byla zničena,“ prohlásil Daskapan. „Stala se karikaturami svých původních já. Některá z nich jsou ve zvlášť špatném stavu a ztratila svou originalitu a hodnotu,“ dodal. Mozaiky pocházejí z 2. až 6. století našeho letopočtu. 

Řemeslník vyfotil mozaiky před a po „obnově“. Některé kameny byly nahrazeny kameny s jinými barvami a tvary. Tváře postav se tak změnily k nepoznání. Turecké ministerstvo kultury už pozastavilo veškeré restaurátorské práce. 

Daskapan zdůraznil nutnost zachránit zbývající artefakty. „Muzeum v současné době vystavuje 65 procent děl,“ konstatoval řemeslník, který se obává zejména o osud slavných mozaik Oceanus a Tethys - ty zatím poškozeny nebyly.

Někteří si už z nepovedené opravy tropí žerty – prý se podobá tureckému prezidentovi. „Možná že bylo cílem restaurování, aby vypadaly (postavy) jako Erdogan,“ podotkl karikaturista Selçuk Erdem z týdeníku Penguen.

Turecká média v této souvislosti připomněla práci postarší Španělky, která v roce 2012 zrestaurovala fresku Ježíše Krista v kostele nedaleko Zaragozy. Z Ježíše tehdy vytvořila postavu podobnou spíš chlupatému lidoopovi.

Stařenka celou záležitost nemyslela zle - obraz totiž nebyl v dobrém stavu, chtěla ho proto jen „opravit“. Ironií bylo, že se pustila do díla právě v době, kdy místní úřad pro ochranu památek dostal finanční dar od vnučky malíře, s jehož pomocí se chystal fresku odborně opravit. 

Obraz Ecce Homo před a po zásahu restaurátorky
Zdroj: ČT24

Pokažená freska se pak stala turistickým hitem – viděly ji desetitisíce lidí.