Etzler: Frustrace roste. Nepálci se sami skládají na bagr

Káthmándú - Zemětřesení v Nepálu připravilo o život víc než 7 tisíc lidí. Do některých poničených oblastí se prakticky nelze dostat. Záchranné práce pokračují pomalu a mezi obyvatelstvem roste frustrace. Hlášeny jsou první násilnosti. Někteří Nepálci se sami skládají na pronájem bagru, popsal situaci spolupracovník ČT Tomáš Etzler. Humanitární pomoc se k lidem nedostává tak rychle, jak by měla, i kvůli složité byrokracii. Většina Čechů už zemi opustila. Někteří ale zůstali a pomáhají Nepálcům.

Tisícům Nepálců, kteří přišli o domov, případně o blízké, už mnohdy nezbývá nic jiného než se modlit. „Jdu se modlit za mír, pro všechny národy. To je všechno, co teď mohu udělat. Nezbylo nám víc než modlitby a snaha o pomoc druhým,“ podotkl jeden z obyvatel Káthmandú Purna Lama. Více než tři čtvrtiny budov v nepálské metropoli Káthmándú jsou podle úřadů poškozené natolik, že jsou neobyvatelné či životu nebezpečné.

Humanitární organizace v Nepálu si stěžují na tamní úřady kvůli průtahům s přijímáním pomoci. Vadí jim zdlouhavé celní procedury i zákaz přistávání velkých letadel v metropoli Káthmándú. Vláda to odůvodňuje obavami z poškození přistávací dráhy, která je podle ní životně důležitá pro spojení země s okolním světem. 

  • „Většina místních úředníků je zkorumpovaná. Čekají na bakšiš nebo úplatek, aby udělali to, co mají udělat běžně. Většina z nich asi nebere v potaz současnou situaci a stále se snaží z toho co nejvíc získat,“ říká kartograf a cestovatel Tomáš Beránek.

„Je tam obrovská byrokracie. Řada humanitární pomoci je na letišti, kde prochází velice pomalým procesem přes celnici. Pomoc se tak nedostává k lidem tak rychle, jak by měla,“ podotkl Etzler. Tento proces trvá v řádu několika dnů. „Když přiletěla česká skupina do Káthmándú, trvalo to 48 hodin, než jim místní úřady řekly, kde je jich třeba,“ připomněl spolupracovník ČT.  

Podle Etzlera pokračují záchranné práce pomalu také kvůli nedostatku techniky. „Chybí náklaďáky. Nepál nemá železnice, nemá dostatek vozů, které by humanitární pomoc rozvážely,“ konstatoval spolupracovník ČT. Řada zasažených oblastí je navíc ve zcela nedostupných místech, kam se dostane pouze helikoptéra – vláda jich má ovšem pouze pět. Země si už proto nějaké vypůjčila od Indie a USA. „Pěšky se na tato místa jde pět dnů, nevedou tam žádné cesty,“ podotkl Etzler. 

Tomáš Beránek, kartograf a cestovatel

„Lidé si sehnali jednoduché přístřešky, pod kterými se snaží přežívat, pokud ale přijdou za několik týdnů silné monzuny, tak to stačit nebude. Silné deště mohou narušit už tak narušené stavby a svahy. Může dojít k dalším sesuvům a k dalším katastrofám.“

Podle něj zatím neexistuje žádná efektivní centrální organizace pomoci. Jedna skupina Nepálců v Káthmándú se prý sama ze svých peněz skládala na pronájem bagru, aby mohli začít odklízet trosky svých domů. „Ptali se mě: 'Kde je naše vláda, kde je naše armáda, kde je naše policie, proč nám nikdo nepomáhá?'“ uvedl Etzler. „Před dvěma dny jsem točil ve vesnici, která je 20 kilometrů od letiště. Spadla zde řada domů. Starostka mi sdělila, že už minulý týden požádali o 650 stanů – doteď jich dostali sedm,“ popsal situaci.

Nepálci kritizují indická média kvůli tragickým záběrům

Nepálci si stěžují na způsob, jakým indická média informují o zemětřesení v Nepálu. Indickým médiím je vyčítáno, že jim nejde o objektivní informování, ale vyžívají se ve zveřejňování tragických obrázků a lidského neštěstí. Na Twitteru se utvořil hashtag #GoHomeIndianMedia.

Čeští lékaři ošetřili za dva dny stovku Nepálců 

V Nepálu již dva dny působí český tým lékařů, sester a hasičů, kteří pomáhají místním obyvatelům vypořádávat se s následky přírodního neštěstí. Za první dva dny ošetřil 100 lidí. Také někteří čeští občané, které katastrofa zastihla v Nepálu na dovolené, se rozhodli v zemi setrvat a nabídli svou pomoc při záchranných operacích.   

„Je to do deseti lidí. Jsou to většinou lidé, kteří mají background záchranářů, takže automaticky nabídli pomoc. My jsme je zkontaktovali s naším týmem, oni mu nabídli spolupráci a zapojili se do činnosti s dalšími organizacemi. Máme tam české lékaře, dokonce několik lékařů, kteří tam byli na dovolené nebo tam dlouhodobě působí. Všichni se nám přihlásili a začlenili se do různých dalších týmů a pomáhají na místě hlavně s ošetřováním raněných,“ uvedl velvyslanec ČR v indické metropoli Dillí Miloslav Stašek.  

  • V Nepálu se stále pohřešuje 112 cizinců, včetně tří Čechů. S odvoláním na nepálskou policii o tom dnes informovala agentura DPA. České ministerstvo zahraničí o pohřešovaných českých občanech ale nic neví.

Většina českých občanů, kteří byli v době ničivého zemětřesení v Nepálu, již z této himálajské země odletěla.