Jako před listopadem: U maďarského moře se zase mluví česky

Budapešť - Balaton se připravuje na novou turistickou sezonu. Letos by podle očekávání opět mělo přijet víc návštěvníků z Česka. Jejich počet posledních deset let výrazně stoupá: po útlumu v letech devadesátých totiž Maďarsko - oblíbenou destinaci před pádem Železné opony - opět objevují a prim hraje právě největší místní jezero, neboli „maďarské moře“, jak se Balatonu říkalo v 70. a 80. letech.

Před rokem 1989 byla na přeplněných březích Balatonu čeština hodně slyšet. Kromě koupání v teplém a mělkém jezeře tady bylo na výběr z nespočtu sportovních i kulturních aktivit. Maďarské popové hvězdy hrály každý den i na plážích. S otevřením hranic a přístupu ke skutečnému moři přišla hubená léta, i díky současnému výhodnému kursu forintu se ale cizinci z bývalého východního bloku začínají vracet - třeba i z nostalgie.

Loňské léto bylo nejdeštivější za posledních 29 let, jen dva celé víkendy byly slunečné. Letos je ale zatím předpověď daleko příznivější. Místní ovšem vědí, že jen 600 kilometrů čtverečních vodní plochy nestačí. V plánu jsou desítky různých festivalů během celého léta. Novou atrakcí letos bude replika první parní lodi na Balatonu, která turisty vozila po jezeře už v roce 1846. Skupiny turistů z České republiky už si na léto objednávají plavbu touto lodí. A protože jich přijede opravdu hodně, bude tu pro ně i česky mluvící průvodce.

Balaton je dlouhý 77 kilometrů a téměř 14 kilometrů široký, maximální hloubka je dvanáct a půl metru. V létě se teplota vody pohybuje mezi 20 až 30 stupni Celsia.

Balaton se připravuje na novou sezonu (zdroj: ČT24)