Uvítáni chlebem a solí: Noční vlci uctili padlé na Slavíně i ve Vídni

Bratislava - Kolem dvou stovek motorkářů dorazilo na bratislavský Slavín, kde uctili památku sovětských vojáků, kteří padli za druhé světové války při osvobozování Bratislavy. Mezi bikery bylo sedm členů ruského klubu Noční vlci, kteří k pomníku položili věnce a kytice. Většinou patří k lotyšské odnoži, ke vstupu do schengenského prostoru proto nepotřebovali víza. Večer se Noční vlci poklonili památce sovětských vojáků ve Vídni.

Skupina asi 30 motorkářů, mezi nimiž byli i ruští bikeři, odpoledne přejela z Česka na Slovensko. Od hraničního přechodu Břeclav/Brodské zamířili do Bratislavy. Do metropole dorazili tři členové Nočních vlků z České republiky nakonec v doprovodu asi 70 českých a slovenských motorkářů; v Bratislavě se pak sešli s dalšími čtyřmi členy klubu, kteří sem spolu s dalšími motorkáři přijeli zřejmě z Maďarska.

V rámci naplánované cesty z Moskvy do Berlína u příležitosti připomínky 70. výročí konce druhé světové války zavítali Noční vlci k památníku Slavín, jehož součástí je také vojenský hřbitov s hroby 6845 vojáků Rudé armády. Tam na ně čekaly až dva tisíce lidí - vesměs prorusky orientovaných, z nichž jim mnozí tleskali a pokřikovali „Rossija, Rossija“.

Kromě nadšeného skandování ruské motorkáře při vstupu k památníku vítala dvojice žen v kroji chlebem a solí. O něco dál je s karafiáty přivítaly děti oblečené v sovětských uniformách. Čekání na bikery narušil jen drobný incident s mužem s ukrajinskou vlajkou.

Mezi nadšenými příznivci vítajícími Noční vlky byl i bývalý poslanec za SNS Sergej Chelemendik a místopředseda Komunistické strany Slovenska Jalal Sulejman.

„Nikomu nechceme nic dokazovat. Naše historie, strašná válka, která byla, vítězství národů nad fašismem, trvalá vzpomínka,“ zdůvodnil položení věnců na Slavíně před novináři rusky mluvící motorkář Igor, který měl na sobě oblečenou vestu s ruským nápisem Noční vlci. „Hlavním cílem skupiny ruských motorkářů je uctění památky vojáků Rudé armády, kteří obětovali své životy v bojích proti fašismu a za osvobození Evropy za druhé světové války,“ uvedlo ruské velvyslanectví na Slovensku. Velvyslanec Alexej Fedotov šel na Slavín položit věnce a karafiát společně s Nočními vlky.

Na hranici čekali na motorkáře přijíždějící z Česka slovenští kolegové

Kolona motorek zejména se slovenskými a českými poznávacími značkami a vybavená ruskými, slovenskými a českými vlajkami v doprovodu několika vozidel bez zastavení přejela česko-slovenskou hranici. Na slovenském území na ni čekali další motorkáři. Ještě před příjezdem na Slovensko na rekonstruovaném úseku české dálnice špatně odbočili, na správnou cestu je pak navedlo civilní vozidlo s modrými majáčky, jaké používá policie.

Slovenská ministerstva zahraničí a vnitra předem ohlásila, že motorkářům na rozdíl od Polska nebudou ve vstupu na Slovensko bránit. Podle dřívějšího vyjádření slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka by se země vrátila do období komunismu, pokud by úřady něco zakazovaly jen z důvodu, že se jim to nelíbí. Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák zase označil za nutné respektování pravidel volného pohybu osob a práva na vyjádření názoru. Úřady nicméně uvedly, že pokud budou Noční vlci porušovat zákon, jsou připraveny je vyhostit.

Lajčáka za jeho postoj kritizoval slovenský list Denník N, který skupinu Nočních vlků označil za násilnický gang. Deník dříve v tomto týdnu také připomněl, že první vláda nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica, ve které byl Lajčák rovněž ministrem zahraničí a Kaliňák ministrem vnitra, v roce 2009 zakázala maďarskému prezidentovi Lászlu Sólyomovi vstup na území Slovenska v souvislosti s jeho plánovanou soukromou návštěvou Komárna.

Mluvčí českého policejního prezidia Jana Macalíková zopakovala, že v Česku policisté zaznamenali pouze několik jednotlivců, kteří se hlásí k Nočním vlkům a pohybují se osobním autem, víceméně na Moravě. „Prozatím jsme nezaznamenali v souvislosti s touto skupinkou žádné mimořádné události,“ řekla. Potvrdila, že na dálnici D1 se vytvořila skupina motorkářů, která od Ostravy projížděla směrem na Slovensko. „Podle všeho to ale nebyli Noční vlci,“ dodala. Pokud by se v zahraničí vytvořila kolona Nočních vlků, která by po plánované trase opět vjela na české území, policie by podle Macalíkové monitorovala její pohyb. „Pokud budou dodržovat české zákony, není důvod nějak zasahovat,“ podotkla.

Motorkáři dorazili do Vídně

Zhruba dvacítka motorkářů dorazila dnes po sedmé večer také do rakouské metropole. Před davem asi 500 přihlížejících položili dva členové Nočních vlků věnce u pomníku na Schwarzenberském náměstí v centru města, který připomíná smrt 17 000 sovětských vojáků, kteří padli v bitvě o Vídeň v roce 1945. Aktu se zúčastnil také ruský velvyslanec v Rakousku Sergej Nechajev. Mezi přihlížejícími, kteří při příjezdu motorkářů tleskali, bylo mnoho Rusů žijících v Rakousku i sympatizanti z řad Rakušanů.

Podle mluvčího rakouské policie Patricka Maierhofera se vše obešlo bez incidentů. Od slovensko-rakouské hranice s motorkáři jel až do metropole i policejní doprovod. Podle velvyslance Nechajeva žádná další akce bikerů v Rakousku plánovaná není. Vídeň by měli opustit v neděli, jejich dalším cílem je Německo.

Noční vlci uctili v Bratislavě památku sovětských vojáků
Zdroj: ČT24

Noční vlci si chtějí připomenout porážku nacistů, Německo ruší víza

Už ve čtvrtek se objevily informace, že Noční vlci po vstupu na území Evropské unie míří do Bratislavy, kde se mají spojit s jinými motorkářskými skupinami z Balkánu a následně zamířit do Německa. Jízdou z Moskvy do Berlína si chtějí připomenout porážku nacistů v roce 1945. Původně plánovali přejezd přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko a dorazit do německé metropole měli 9. května. Jejich cílem je Treptovský park a tamní památník Rudé armády.

Německo dnes zrušilo víza přinejmenším třem ruským motorkářům. Ze země je prý vykázalo po příletu na berlínské letiště Schönefeld. Rusko už proti tomuto kroku oficiálně protestovalo.

Při vstupu na území Evropské unie měli Noční vlci na hranici Polska a Běloruska problémy, jelikož je polské orgány odmítly vpustit na své území. Polská premiérka Ewa Kopaczová již dříve celou akci označila za provokaci.

Šéf klubu Alexandr Zaldostanov, známý jako Chirurg, je osobním přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina a vztahují se na něj protiruské sankce přijaté USA a Kanadou.  Noční vlci jsou známí ruským nacionalismem a otevřeně podporovali například anexi Krymu Ruskem a proruské separatisty na východě Ukrajiny. Jejich členové se také hlásí k pravoslavné víře, což je podle vlastních slov odlišuje od ostatních motorkářských klubů, které jsou zapleteny do kriminálních aktivit.