Ženy dobývají další baštu mužského světa - elitní US Rangers

Washington - V elitních amerických komandech Rangers, kde do letoška sloužili jen muži, by už brzy měly sloužit ženy. Kritéria pro vstupní program splnilo osm vojaček. Ženy v poslední dekádě dokázaly, že umějí sloužit v boji, a v americké armádě mají i svůj vzor - Jessicu Lynchovou. Ta se jako vážně zraněná dostala v roce 2003 do zajetí Saddámových vojáků. Po týdnu ji vysvobodilo speciální komando - jako vůbec první vojačku v dějinách.

I Lynchová změnila tradiční pohled na povolání vojáka jako na mužskou doménu, v jednotkách ale přežívají stereotypy, že žena mezi muže nepatří. Proti jejich pravidelnému zapojení do první linie se objevily kritické hlasy, které jim vyčítají malou výkonnost i disciplínu. Nehledě na to, že muži nemají příliš rádi, když jim velí ženy.

Bez sebezapření žena v armádě neobstojí

I přesto, že ženy v české armádě mohou působit na jakýchkoliv pozicích, v první linii téměř nejsou vidět. Důvodem jsou mimořádně vysoké nároky a hlavně ženská fyziognomie a tělesná konstrukce, vysvětluje plukovnice Jana Růžičková. Nyní je armádní mluvčí, dřív ale sloužila jako jedna z prvních žen u výsadkářů. Bez dávky sebezapření podle ní žena v armádě neobstojí. „Tehdy to bylo něco neobvyklého, ale byla to pro mě obrovská výzva a zkušenost. Věděla jsem, že pokud chci obstát, musím zatnout zuby,“ řekla.

Žen je v české armádě asi 13 procent - podobně jako v zámoří nebo Evropě. Vojačky je vidět za kniplem letounů i volantem bojových vozů. Nejčastěji ale působí v zázemí nebo armádních štábech.

V US Army Rangers budou sloužit ženy (zdroj: ČT24)