V Praze přistálo letadlo s Čechy evakuovanými z Nepálu

Praha - Na pražském ruzyňském letišti odpoledne přistálo letadlo s 45 Čechy a občany dalších zemí Evropské unie evakuovanými z Nepálu, který minulý týden postihlo ničivé zemětřesení. Stroj vypravený českou vládou dopravil v noci na dnešek do nepálského hlavního města Káthmándú české zdravotníky a hasiče, kteří mají v zemi působit minimálně dva týdny. Kvůli zemětřesení uvázla v Nepálu česká turistka. Pojišťovna Generali se snaží zajistit jí z nedostupné oblasti Lho odvoz helikoptérou.

Letadlo s týmem českých záchranářů odletělo do Nepálu v noci na středu. Kvůli přetížení letiště v Káthmándú ale muselo zamířit do Indie a v Dillí několik hodin čekat. Do Nepálu skupina 36 lékařů, sester a hasičů tedy dorazila v noci dnešek. S sebou přivezla asi 10,5 tuny vybavení a zásob. Hlavním úkolem českých zdravotníků bude ošetřování lehkých a středně těžkých poranění.

Na zpáteční cestu vzal stroj Čechy, kteří se nacházeli v Káthmándú a projevili zájem o evakuaci, a jeho kapacitu doplnilo 39 občanů dalších evropských zemí. Mělo mezi nimi být i 14 Slováků, kteří vystoupili během mezipřistání v Bratislavě. Na přílet svých blízkých čekaly v hale ruzyňského letiště desítky jejich příbuzných a známých. Někteří přišli vybaveni plakáty s nápisem „Vítejte doma“, setkání provázely velké emoce.

Ještě ve čtvrtek záchranáři našli pod troskami lidi, kteří katastrofu přežili. Počet obětí nicméně stoupl téměř na 6000. O aktuální situaci v Nepálu čtěte ZDE

  • "Trošku jsem se snažil pomoct odklízet trosky a hledat mrtvoly, ale když jsem viděl, že místní policie a armáda nic nedělá, tak jsem toho nechal,„ potvrdil jeden z evakuovaných Aleš Rajský zprávy médií, že pomoc obětem v Nepálu zatím příliš nefunguje. “Oni tam přihlížejí tomu, jak turisti a místní odklízejí trosky. Jestli třetina armády pomáhala, tak je to moc," dodal mladík.

  • "Byli jsme přímo v Sermathangu, obci, kde se sice nikdo vážně nezranil ani nezemřel, ale všechno spadlo. Lidem nezůstalo téměř nic,„ popsal František Černý. “Byli jsme tam čtyři dny, neustále se tam chvěla země, dvanáctkrát až patnáctkrát za den, přespávali jsme u místních obyvatel," doplnil.

Desítky Čechů se vrátily ze zemětřesením zasaženého Nepálu
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

V Nepálu nicméně uvázla česká turistka, nachází se v nedostupné oblasti Lho v klášteře, který dnes kontaktoval její pojišťovnu Generali. „Pro klientku se snažíme zajistit helikoptéru, a to přesto, že všechny vrtulníky jsou momentálně ve službách státu či armády a používají se na záchranné práce. Podle posledních informací by se ještě během dneška mělo podařit zajistit nepálskou vládní helikoptéru, která by českou turistku společně s dalšími lidmi, kteří uvázli v oblasti, vyzvedla a přepravila do Káthmándú,“ uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka. Z Káthmándú bude možné zajistit její návrat zpět do ČR, pokud o to klientka projeví zájem. „Podle informací, které máme k dispozici, pobývá v Nepálu dlouhodobě již od minulého roku,“ dodal Cívka.

Se všemi českými občany nacházejícími se momentálně v Nepálu se úřadům již podařilo úspěšně se spojit. Desítky Čechů už Nepál opustily v minulých dnech. V neděli v noci odletěla první skupina 13 lidí, v pondělí odcestovala polským speciálem druhá, třicetičlenná skupina a v úterý se k nim přidalo dalších devět Čechů. Těm, kdo odlet českého letadla nestihnou, budou úřady později pomáhat dostat se do speciálů jiných států či do komerčních letů mířících do Evropy. České úřady navíc uvažují, že by v horizontu dvou týdnů opět vypravily do Nepálu letecký speciál.

Nepál se stále vyrovnává s následky ničivého zemětřesení. Otřesy o síle 7,9 stupně, které oblast zasáhly v sobotu, si podle nejnovější bilance vyžádaly v Nepálu přes 5800 obětí a dalších jedenáct tisíc zraněných. Všech 272 Čechů, kteří se v Nepálu v době neštěstí nacházeli, je ale podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v pořádku.

Sbírky českých humanitárních organizací:

  • Společnost Člověk v tísni posílá do oblasti tříčlenný humanitární tým, který bude distribuovat pomoc nejohroženějším lidem. Na okamžitou pomoc uvolní až jeden milion korun. Peníze mohou lidé posílat na konto sbírky SOS NEPÁL na číslo 54333345/0300.
  • Také česká Charita vyhlásila peněžitou sbírku a uvolnila 200 000 korun. Lidé mohou příspěvky posílat na účet číslo 55660022/0800, variabilní symbol 107. Vybrané prostředky pošlou pracovníci charity své partnerské organizaci v Nepálu. „Aktuálně lidé potřebují zejména jídlo, vodu a přístřešky pro lidi,“ uvedl Lukáš Laube z Charity ČR.
  • Další sbírku organizuje humanitární organizace ADRA, číslo jejího konta je 66888866 /0300, variabilní symbol 380. Zájemci mohou využít i dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA, kterou je možné zasílat na číslo 87777. Česká ADRA současně uvolnila 400 000 korun na okamžitou humanitární pomoc, tedy potraviny, přístřešky, vodu či léky. Přímo v Káthmándú se nachází pobočka ADRA, jejíž pracovníci jsou již v terénu.
  • V postižené oblasti pomáhají i pracovníci Červeného kříže. Jeho česká pobočka shromažďuje finanční prostředky na sbírkovém účtu 333999/2700, variabilní symbol 1504. „Zaměříme se na oblast Gorka v epicentru zemětřesení. Zásadní teď bude dostat na místo co nejrychleji urgentní zdravotní pomoc a dostatek jídla a vody. Poté se začneme zaměřovat na provizorní opravy zničených domů,“ uvedl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.
  • Humanitární sbírku na pomoc obětem zemětřesení vyhlašuje také spolek Namasté Nepál, peníze je možné posílat na účet 129929929/0600 pod variabilním symbolem 1234. „Vyzval bych turisty, aby se nebáli a aby do Nepálu jezdili. Turismus je totiž v Nepálu jediným zdrojem příjmů,“ řekl k pomoci v delším časovém horizontu Tomáš Beránek z organizace Namasté.
  • Sbírka neziskové organizace Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE.