Saúdskoarabský král Salmán provedl generační změnu ve vedení země

Rijád - Osmasedmdesátiletý saúdskoarabský král Salmán jmenoval novým korunním princem svého synovce a dosavadního ministra vnitra prince Muhammada bin Najífa a jeho zástupcem pak svého syna Muhammada bin Salmána. Bin Najífovi je 55 let a bin Salmánovi něco přes třicet. Podle analytiků jde o zásadní generační změnu v monarchii, jíž dosud vládli jenom přímí potomci prvního krále současné Saúdské Arábie Abdal Azíze ibn Saúda. Všem jeho dosud žijícím synům je nyní přes 70 let. Princ bin Najíf coby nový korunní princ bude údajně vítanou změnou v USA, kde má dobré kontakty.

Politické zemětřesení v Saúdské Arábii (zdroj: ČT24)

Král Salmán je na trůně od ledna, kdy nahradil svého zemřelého nevlastního bratra Abdalláha. Přesný věk potomků Abdal Azíze mnohdy není znám, král Abdalláh měl zřejmě přes 90 let. Na trůně byl od roku 2005, avšak kvůli nemocem tehdejšího krále Fahda zemi vedl jako regent už deset let předtím.

Podle analytiků král Salmán změnami ve vedení země uzavírá éru svého předchůdce, protože bývalé Abdalláhovy blízké spolupracovníky a spojence odsunul na vedlejší kolej. Patří k nim i dosavadní korunní princ a jeho nevlastní bratr Mukrín bin Abdal Azíz.

  • Nový korunní princ je nepřítelem islamistických radikálů, kteří se ho pokusili zabít. Má blízko ke Spojeným státům, přesto odmítá politiku závislou na Washingtonu.
  • Nový král už stihl vyslat jasný vzkaz domácím rivalům, ale ostře se vymezil i vůči Íránu a šíitům obecně.
  • S nálety na území Jemenu neotálel. Tím si vysloužil nevoli teheránských studentů. „Saúdové spáchali odporný zločin. Jejich agrese vůči Jemenu je zradou principů islámského světa,“ prohlásila studentka Fátima.

Delší dobu se mnozí odborníci zabývají rostoucím významem mladého prince Muhammada bin Salmána, který byl už v lednu jmenován ministrem obrany a je považován za hlavního muže saúdskoarabských vojenských operací v Jemenu.

Významnou změnou je odvolání dosavadního ministra zahraničí Fajsala ibn Abdal Azíze, který byl ve funkci od roku 1975. Saúdskoarabskou diplomacii po něm povede dosavadní velvyslanec ve Washingtonu Ádil Džubajr, který není členem královské rodiny Saúdů. Král Salmán podle analytiků prosazuje rozhodnější zahraniční politiku zejména vůči regionálnímu rivalovi Íránu.