Spolupracovník ČT: Nepál není připraven na tak obrovskou katastrofu

Káthmándú - Frustrace, zloba a hněv. Takové jsou pocity obyčejných Nepálců, s nimiž přímo v hlavním městě hovořil spolupracovník České televize Tomáš Etzler. Čtyři dny poté, co je zasáhlo rozsáhlé zemětřesení, jim řada věcí komplikuje alespoň částečný návrat k normálnímu životu. To, na co si společně stěžují, je nedostatečná pomoc od vlády a liknavost oficiálních míst v boji s následky přírodní katastrofy. „Nepál jako rozvojová země nemá dostatek prostředků, aby se z této situace dostal sám,“ zdůrazňuje Tomáš Etzler. Nepálští oficiální činitelé už přiznali, že v první reakci na ničivé zemětřesení udělali chyby.

  • Počet obětí stoupl na 5238, uvedla americká CNN s odvoláním na nepálské úřady. Dalších 10 348 lidí je zraněných.
  • OSN naléhavě žádá 415 milionů dolarů (10,4 miliardy korun) nutných pro zajištění základních potřeb obyvatel Nepálu v následujících třech měsících. Financemi chce podpořit úsilí nepálské vlády zabezpečit zejména přístřešky, vodu, hygienické zázemí, léky a jídlo pro miliony lidí postižených ničivým zemětřesením. 
  • Podle OSN bylo zemětřesením zasaženo na osm milionů lidí. Asi 2,8 milionu 
    Nepálců opustilo své domovy a většina z nich se kvůli strachu z dalších otřesů
    bojí vrátit domů.
  • Zničeno bylo údajně více než 70 tisíc domů. Toto číslo ale nejspíš ještě poroste, uvedl ve své bilanci britský deník The Guardian.

Lidé v Káthmándú musí v těchto dnech čelit mnoha (eufemisticky řečeno) nepříjemnostem. Na jednom z předních míst pomyslného seznamu figuruje fakt, že během několika dní došlo k extrémnímu nárůstu cen. „V obchodech se šíleně zdražilo. Jsou tu pětinásobně až šestinásobně vyšší ceny potravin, vody, ale i třeba autobusových jízdenek, než tomu bylo před zemětřesením,“ přibližuje Tomáš Etzler. Lidem navíc docházejí peníze z prostého důvodu, že v zemi přestaly fungovat bankomaty.

Zpravodaj ČT Tomáš Etzler: „Země je závislá na pomoci ze zahraničí, zejména od svých sousedů Indie a Číny. Potřebuje součinnost, co se týče rozmístění dodávek humanitární pomoci. Potřebuje pomoci zjistit, co se stalo na odlehlých místech, jaký je tam opravdový rozsah škod.“

Téměř třicet lidí dnes policie zatkla kvůli podezření z rabování opuštěných domů. V obavách z následných otřesů totiž strávili mnozí Nepálci již čtvrtou noc pod širým nebem. V Káthmándú se policie střetla také s davem asi 200 lidí, který zablokoval dopravu na protest proti pomalému tempu dodávek humanitární pomoci.

„Hovořil jsem s mnoha místními lidmi a stěžovali si, že pomoc je nedostatečná. Ptali se: kde je naše vláda, naše policie, naše armáda?“ pokračuje Etzler v popisu kritické situace, jež momentálně panuje v krajině pod himalájskými štíty. Lidé jsou velmi frustrovaní jak z toho, že jim docházejí ty nejzákladnější věci k přežití, tak ze skutečnosti, že na mnoha místech, které byly v metropoli postiženy zemětřesením, se stále ještě neobjevila pomoc, třeba v podobě záchranářů. „Říkali mi, že mají ve zbořených domech příbuzné, že slyšeli jejich výkřiky a sténání, ale že tam za ty tři dny dosud nikdo nedorazil,“ dodává zpravodaj ČT.

Denisa Bultasová, koordinátorka humanitární pomoci, Člověk v tísni

„První zprávy hovoří o tom, že 80 procent domů je zcela zničených. Je tam strašná spousta vesnic, do kterých se špatně dostává i za normální situace. Informace se z nich dostávají velmi pomalu – nemáme přesná čísla. Deště navíc přicházejí dřív, než je obvyklé. Ta situace je opravdu urgentní pro rodiny, aby jim bylo zajištěno základní přístřeší, než deště propuknou naplno. Důležité jsou plachty a jiný materiál, který by jim zajistil aspoň základní střechu nad hlavou. Snažíme se zajistit také distribuci základních hygienických pomůcek.“

Nepál je hlavně na štíru s dopravou a logistikou. V současnosti disponuje pouze devatenácti vrtulníky, z toho jen šest patří nepálské vládě (osm helikoptér poskytla Indie, pět jich zapůjčil soukromý zdroj).

Významnou komplikací v tomto směru je též nedostatečná kapacita letiště v Káthmándú, které není připraveno na tak velký provoz, kdy do země směřují další a další letadla s humanitární pomocí. „Pořád je to hodně chaotické. Nepál je hornatá země s obrovskými údolími. Dostat tu pomoc k lidem na venkově je nesmírně obtížné. Řada silnic je poškozená, hrozí sesuvy půdy, je to tedy velmi těžká operace,“ podotkl Etzler.

Na pomoc Nepálu Češi do dnešního rána poslali na konta sbírek přes 16 milionů korun. Česká vláda v pondělí schválila uvolnění 20 milionů korun na vyslání letadla se záchranáři na místo katastrofy. Jednorázovou finanční pomoc ve výši 1,5 milionu korun v úterý schválili také pražští radní.

  • Po třech dnech mlčení se k tragédii poprvé oficiálně vyjádřil nepálský premiér Sušil Koirála. V úterním prohlášení poděkoval za dosavadní poskytnutou humanitární pomoc a přidal aktuální apel, že země potřebuje přes 150 tisíc stanů a statisíce přikrývek.

  • Koirála také uvedl, že počet obětí může dosáhnout počtu deseti tisíc, až dorazí informace z dosud nedostupných oblastí. To by přesáhlo 8500 mrtvých ze zemětřesení z roku 1934, které bylo posledním srovnatelného rozsahu, jaké himálajskou zemi se zhruba 29 miliony obyvatel postihlo.