Nigerijská armáda zachránila z útočiště islamistů 300 žen a dívek

Abuja - Nigerijská armáda dnes zachránila na severovýchodě země 200 dívek a 93 žen z pralesa Sambisa, který je útočištěm radikálů z islamistického hnutí Boko Haram. O vojenské operaci dnes armáda informovala na sociální síti Twitter. Na jiném místě nigerijského státu Borno, ve městě Damasak, nalezli vládní vojáci stovky těl. S největší pravděpodobností se jedná o oběti masakru spáchaného právě ze strany Boko Haram. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Při dnešní operaci v pralese Sambisa, který pokrývá asi 60 000 kilometrů čtverečních na severovýchodě Nigérie, vojáci také zničili tři tábory Boko Haram. Armádní mluvčí Sani Usman následně agentuře Reuters sdělil, že mezi zachráněnými nejsou dívky ze severonigerijského města Chibok. Z tamního gymnázia jich bojovníci z Boko Haram před rokem unesli více než dvě stě.

„Nyní jsou nadšené ze své svobody,“ uvedl o zachráněných nejmenovaný armádní zdroj. „Zítra ale budou podrobeny výslechům, zda se staly manželkami bojovníků z Boko Haram, jak dlouho byly v táboře, jestli mají děti a podobně,“ dodal zdroj s tím, že některé ze zachráněných dívek byly zraněné.

Údajně až čtyři stovky těl ve značném stádiu rozkladu objevili vojáci ve městě Damasak minulý čtvrtek a o víkendu je společně s místními obyvateli pohřbili do dvacítky masových hrobů. Podle úřadů ležela těla ve vyschlém korytu řeky, v domech i na ulicích několik měsíců. Za tu dobu řadu z nich prý překryl pouštní písek.

Město Damasak dobyly na počátku března spojené síly Nigeru a Čadu, které v rámci regionální mise pomáhají nigerijské armádě v boji proti islamistům z Boko Haram. Už tehdy byla v Damasaku nalezena pod jedním z městských mostů asi stovka mrtvých. Někteří z nich byli údajně sťati.

Na severovýchodě Nigérie pokračuje boj proti radikálům z Boko Haram

Abuja dnes oznámila, že nigerská armáda získala plnou kontrolu nad ostrovem Karamga na Čadském jezeře, který milice Boko Haram napadly o víkendu. Právě časté útoky v okolí Čadského jezera, o něž se Nigérie dělí s Nigerem, Čadem a Kamerunem, byly jedním z hlavních motivů vytvoření regionální vojenské mise proti islamistům v Nigérii.