Zpráva OSN: Neutralitu škol v Gaze porušil Izrael i Hamas

Gaza - Obě strany konfliktu při loňské válce v Gaze porušily neutralitu objektů pod ochranou OSN. Ukázalo to vyšetřování organizace. Izrael ostřeloval celkem 7 škol OSN – zemřelo nejméně 44 lidí, dalších 227 utrpělo zranění. Radikální palestinské hnutí Hamas zase schovávalo ve školách zbraně a odpalovalo z jejich areálů rakety. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun tyto akce odsoudil.

Padesátidenní konflikt si loni v létě vyžádal přes 2260 obětí – skoro polovinu tvořili palestinští civilisté. Pan Ki-mun v listopadu oznámil, že se deseti incidenty ve školách provozovaných agenturou OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) bude zabývat nezávislá vyšetřovací skupina. Jak Izrael, tak i Hamas prohlásily, že budou spolupracovat. 

OSN svá zjištění shrnula v pondělí. Zpráva má přes 200 stran. Celkem tři prázdné školy OSN využívali bojovníci Hamasu ke skladování zbraní. Ve dvou případech z nich pravděpodobně vystřelovali rakety, tvrdí ve své zprávě OSN. Pan Ki-mun to označil za „nepřijatelné“. „Hamas o takových událostech nemá informace. Prostudujeme zprávu a naši odborníci to vezmou v potaz,“ uvedl mluvčí organizace Sámí Abú Zuhrí. 

Při jednom z incidentů zasáhlo dívčí školu 88 minometných nábojů vystřelených izraelskou armádou. Další škola, dívčí, byla zasažena projektilem protitankovým, třetí pak raketou. Ve zprávě se píše, že izraelská vláda nevydala žádné předchozí varování. „Všechny incidenty zmíněné ve zprávě už v Izraeli prošly důkladným prošetřením. V případech, kde to bylo nutné, bylo zahájeno kriminální vyšetřování,“ reagoval mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahsh. 

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN 

„Objekty OSN jsou nenarušitelné. Jsou určené jako místa bezpečí, především během ozbrojených konfliktů. Budu pracovat se všemi stranami, aby se něco takového už neopakovalo.“

Bezprostřední právní kroky zřejmě nehrozí 

„Generální tajemník OSN upozornil na to, že jde o interní vyšetřování, nikoli něco, co by mělo vést k právním krokům. Nešlo tedy o trestní vyšetřování v pravém slova smyslu. V rámci tvrdého diplomatického i právnického boje mezi izraelskou a palestinskou vládou je ale možné, že Palestina, která se tento měsíc stala právoplatným členem Mezinárodního soudního dvora, tento dokument využije k přípravě žaloby proti Izraeli,“ konstatoval blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó.

Z příčin, které vedly k válce v Gaze, se dodnes nic nevyřešilo. Izraelsko-egyptská blokáda trvá, stejně jako vnitropalestinský rozkol. Ze slíbených pěti miliard dolarů na obnovu Gazy navíc přišla jen čtvrtina - většinou ze Západu. Arabské země a Turecko neposlaly nic nebo jen zlomek. 

Na hranici panuje napětí. Hamas začal znovu kopat tunely a testovat rakety a Izrael tu rozmístil velkou část armády. „Situace je klidná, ale napětí je vidět ve tváři každého člověka,“ okomentoval situaci Szántó.