Šéf OSN zkontroloval situaci ve Středozemí: Záchrana životů je prioritou

Řím - Prioritou ve středomořské migrační krizi musí být záchrana životů. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun to zdůraznil během pondělní plavby po středozemním moři na palubě lodi italského námořnictva. Podle italského premiéra Renziho je naopak nejdůležitejším úkolem zastavit pašeráky lidí. Doufá prý v této otázce také v podporu Spojených národů.

Šéf OSN, Renzi a evropská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová se v pondělí u sicilských břehů společně zúčastnili plavby na lodi italského námořnictva San Giusto, která se podílí na pátrání a záchraně běženců z Afriky v Sicilském průlivu.

„Zastavit pašeráky lidí, a tím zabránit humanitární katastrofě je absolutní prioritou a my v tom počítáme s podporou OSN,“ prohlásil dnes Renzi. „Itálie dříve čelila problému s migrací ve Středomoří sama. Teď si celé mezinárodní společenství uvědomuje, že jde o globální problém, a nikoli pouze o problém jedné země,“ dodal Renzi.

Po debatě o obavách z krize s Renzim a Mogheriniovou Pan Ki-mun zdůraznil, že „úřady se musí zaměřit na záchranu životů“.

Pan Ki-mun, Renzi a Mogheriniová osobně zkontrolovali situaci ve Středozemí
Zdroj: ČTK/AP/Tiberio Barchielli

Pan Ki-mun odmítá zásahy proti lodím pašeráků

Už o víkendu Pan kritizoval plány EU nasadit případně vojenské prostředky proti člunům převáděčů lidí. Na to by EU potřebovala oficiální mandát OSN, ale podle šéfa světové organizace není možné krizi řešit vojensky.

Renzi v uplynulých dnech potvrdil, že požádal Francii, Británii a Španělsko o podporu takové rezoluce OSN, která by umožňovala „mezinárodní policejní operaci“ zaměřenou na ničení lodí pašeráků lidí.

Problém běženců zvlášť silně doléhá právě na Itálii, protože tisícovky zoufalých lidí se především z Libye vydávají na vratkých člunech k italské pevnině. Předminulý víkend si nehoda jednoho z takových plavidel vyžádala kolem 800 životů. Jenom letos na italských březích přistálo přes 25 000 uprchlíků.